Oradea: Elevii se fac poliţişti în pauza mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Elevii se fac poliţişti în pauza mare
Oradea: Elevii se fac poliţişti în pauza mare

Peste 100 de liceeni orădeni vor renunţa la minutele de libertate pentru a se face voluntari la Poliţia Comunitară. Tinerii îi vor atenţiona pe trecători să nu scuipe pe jos, să nu distrugă băncile din parcuri şi îi vor sfătui să nu dea bani cerşetorilor.

Claudia Lupşan este elevă clasa a X-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Împreună cu alţi opt colegi, tânăra se va face voluntară de partea legii şi ordinii. „Vreau să dau admitere la Academia de Poliţie, iar perioada de voluntariat va fi una de pregătire pentru mine”, a spus Claudia. Obiceiul de a da de pomană pe stradă este cel cu care tânăra vrea să lupte cel mai mult. „Îmi doresc să pot face ceva pentru diminuarea cerşetoriei, să le explic oamenilor că nu e soluţie să le dea bani cerşetorilor”, a explicat fata.
Bătăioasă şi băieţoasă, Claudia a declarat ferm că meseria de poliţist le vine la fel de bine fetelor ca şi băieţilor. „Am învăţat de la părinţi şi de la şcoală să păstrez curăţenia şi să păstrez regulile. Aşa ne facem viaţa mai uşoară şi mai frumoasă”, a afirmat Claudia.

image



Schimbare prin tineri
„Vrem să convingem cetăţenii să respecte regulile de convieţuire, iar tinerii sunt cei mai receptivi la nou, la educaţie”, a explicat generalul în rezervă Crăciun Leucea, şeful Poliţiei Comunitare Oradea. Dilema generalului şi a echipei implicate în proiectul cu voluntarii este modul de selectare. „Mă aşteptam să aibă impact în şcoli, dar sunt totuşi mai mulţi decât estimasem”, a spus agentul comunitar Monica Ambro, care a prezentat proiectul în 20 de licee.
„Programul voluntarilor va fi în special pe perioada pauzelor şcolare, în jurul şcolii, pentru a nu le perturba procesul de învăţare”, a precizat Leucea. La acţiunile mai ample ale Poliţiei Comunitare vor fi invitaţi şi voluntarii cu carnete de elevi, iar prima va fi Campania pentru Curăţenie.

Cursuri de pregătire pentru voluntari
Voluntarii vor urma cursuri de pregătire, pentru a cunoaşte ABC-ul Poliţiei comunitare, de la atribuţii la modul în care trebuie şi pot să intervină, iar în 9 octombrie vor fi certificaţi. Vor primi banderole, insigne şi legitimaţii şi vor fi implicaţi în acţiuni de atenţionare în jurul şcolii, dar şi în cartiere.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite