Elevii colegiului irlandez Wesley College fac voluntariat pe şantierele din Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţa unei familii din Bihor a fost construită de elevii irlandezi
Locuinţa unei familii din Bihor a fost construită de elevii irlandezi

Un grup de 20 de elevi şi profesori ai renumitului colegiu irlandez Wesley College din Dublin au ales oraşul bihorean Ştei pentru o acţiune de voluntariat.

Voluntarii de la Wesley College din Dublin, Irlanda, vin din 2002 aproape în fiecare an să construiască o locuinţă împreună cu Habitat Beiuş. În acest an 16 elevi şi 4 profesori au revenit în România şi au ridicat o locuinţă la Ştei, un oraş din Bihor, pentru o familie nevoiaşă.

Programe speciale de voluntariat

Şcolile irlandeze au programe speciale care-i încurajează pe tineri să se implice în activităţile de voluntariat, să lucreze individual în folosul comunităţii sau împreună cu ONG-uri locale ori internaţionale, motiv pentru care, an de an, o parte din elevii de la Wesley College aleg Beiuşul ca destinaţie pentru a voluntaria la construirea de locuinţe pentru nevoiaşi.

Julia are doar 16 ani şi este elevă la Wesley College. Ea s-a numărat printre elevii care au lăsat Irlanda pentru o săptămână şi a venit tocmai în Bihor, ca să de o mână de ajutor unei familii nevoiaşe. Nu se află la prima acţiune de voluntariat, dar susţine că a trăit cea mai emoţionantă experienţă de până acum.

„Am savurat fiecare clipă petrecută aici şi le recomand cu tărie tuturor tinerilor să se implice în astfel de activităţi în timpul liber. Se vede pe chipul beneficiarilor bucuria atunci când locuinţa lor se înalţă de la o oră la alta. Această bucurie ne este transmisă şi nouă. Am mai prestat muncă voluntară şi acasă. Ultima dată am ales să ajut într-un magazin numit „Caritate pentru copii". Este un magazin de întrajutorare în care oamenii îşi pot dona obiectele de care nu mai au nevoie, cum ar fi îmbrăcăminte, jucării sau cărţi. Cel mai important lucru când munceşti într-un astfel de magazin este să vezi cum un copil intră  să cumpere ceva ştiind că prin asta ajută alţi copii săraci sau bolnavi.." ne-a spus Julia.

Irlandezii au investiti peste 100.000 de euro

Din anul 2002 până în prezent cei de la Wesley au investit peste 100.000 euro la Beiuş. În plus au promovat Beiuşul peste hotare astfel încât an de an tot mai mulţi colegi de-ai lor şi-au dorit să se înscrie în cadrul proiectelor comune. Acesta este şi unul din motivele pentru care anul viitor 250 de voluntari din Dublin vor fi prezenţi la Beiuş pentru realizarea proiectului „Wesley Way".

„Credem că prin acest eveniment nu doar vom ajuta nişte familii nevoiaşe să trăiască în condiţii mai bune, ci vom demonstra că dacă ne unim în loc să ne dezbinăm, dacă ne ajutăm în loc să ne punem piedici şi dacă ne iubim în loc să ne duşmănim, putem face multe lucruri bune împreună. Iar exemplul pe care ni-l dau aceşti tineri este unul extraordinar şi demn de urmat" a afirmat Mircea Jurcan, director Habitat pentru Umanitate Beiuş

Pentru a marca începutul proiectului, în această săptămână s-a pus piatra de temelie la prima locuinţă şi s-a montat o plachetă care să marcheze acest eveniment.

„În 2010 ne-am asumat că în patru ani vom transforma Beiuşul în primul oraş din România din care să declarăm eliminată adăpostirea sărăcăcioasă. Pentru ca acest lucru să se întâmple vom mai atribui parcele de teren pentru construirea de locuinţe Habitat în Beiuş."a spus  primarul Adrian Domocoş în cuvântul său.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite