Elevi de top din Germania şi Canada şi-au sacrificat vacanța şi economiile, pentru săracii de la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de elevi din Germania și Canada au venit în Bihor să contruiască o casă pentru o familie săracă. Deși în școlile de peste graniță sunt obligatorii 40 de ore de voluntariat pentru a intra în bacalaureat, acești copiii și-au îndeplinit de mult timp stagiile, dar au decis să vină în România impresionați de cazurile de aici. În plus, pentru a ajunge în România, elevii au avut de plătit peste 1.000 de euro, pe persoan

Nu au mai mult de 17 ani, dar s-au maturizat și sunt deciși să schimbe lumea prin muncă voluntară. Peste 40 de adolescenți au  venit în Oradea hotărâți să dăruiască un cămin, construit cu mâinile lor, familiilor sărace. Alături de efortul pe care-l depun în cele 10 zile petrecute pe șantier, elevii au trebuit să-și folosească imaginația și puterea de convingere pentru a-și finanța inițiativa. "Majoritatea celor prezenți pe șantierul Habitat pentru Umanitate și-au realizat demult norma de 40 de ore de voluntariat, necesară pentru a intra în Bacalaureat. Pentru ei efortul de a veni în România a început de acasă, pentru că au trebuit să strângă sponsorizări de 4.000 de dolari canadieni pentru a-și plăti drumul și asigurările", spune profesorul Kim Penzhorn.

Peste 1.000 de euro pe persoană

Bani au strâns și elevii din Germania care au avut de plătit peste 1.000 de euro de persoană pentru a veni în România. "În Stuttgart ai nevoie de 80 de ore de voluntariat pentru a intra în examenul de maturitate, dar jumătate din elevii noștri le-au terminat anul trecut tot pe șantierul Habitat. Cei care au venit prima oară au studiat îndelung proiectul online și au ținut cont de impresiile celor care au mai fost aici" explică și profesorul Melanie Gratton.

  

În Bihor se simt acasă

Adolescenții spun că și-au dorit să-și rupă din vacanță pentru că au fost impresionați de cazurile săracilor. "Te simți foarte bine când știi că poți să fii de ajutor unor oameni care deși se luptă pentru ziua de mâine, trăiesc în condiții foarte grele", spune Maya, voluntară din Canada. "Experiența de pe șantier îmi este foarte utilă. Înainte să vin aici nu știam să bat un cui și am o mare satisfacție să știu că ridic o casă e la zero. Un alt motiv pentru care m-am întors este că aici m-am simțit ca și cum aș face parte dintr-o mare familie. Oamenii sunt primitori și calzi ",crede Nicolette.
"M-am întors pe șantier pentru că am fost foarte impresionat de poveștile famiilor care au nevoie de o locuință. Este o lecție de viață care mă face să apreciez ce am acasă. M-am întors și pentru că este o senzație extraordinară să știi că poți îndeplini visul cuiva", susține Granam.

Click pe poze pentru fotogalerie cu elevii

Elevii pe șantierul Habitat pentru Umanitate Elevii pe șantierul Habitat pentru Umanitate Elevii pe șantierul Habitat pentru Umanitate

Au renunțat la cadouri de ziua lor

Pentru a-și plăti călătoria, adolescenții au încercat aproape toate soluții viabile, de la a renunța la mici bucurii până la muncă part-time, sau activități artistice. "Alături de colegi am organizat o seară de grătare cu taxă modică de participare. O altă soluție pentru a strange bani a fost să organizăm o seară de improvizație pentru colegii din liceu", explică voluntarul canadian Bryan.
"O parte din bani i-am strâns renunțând la cadouri. Mi-am rugat părinții și prieteni să-mi dea banii pe care și-au propus să-i cheltuie pe pentru a-i folosi în această călătorie", spune și Celeste.
Adolecenții nu s-au dat în lături nici de la munca part-time. "Unii dintre noi am îngrijit copii  și am lucrat la cafeneaua școlii pentru a reuși să strângem bani. Dar fiecare experiență de acest fel ne ajută să ne formăm ca oameni", explică Natasna.
O soluție ingenioasă pentru elevi a fost și să scoată la licitație cărți vechi sau obiecte de care nu mai aveau nevoie. "Ne vom întoarce și anul viitor, deja sunt elevi care spun că ar vrea să vină și în anul 2012", a precizat profesorul Melanie Gratton.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite