Oradea: Eleganți și la o sută de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Eleganți și la o sută de kilograme
Oradea: Eleganți și la o sută de kilograme

Orădenii supraponderali au magazine speciale pentru a rămâne în pas cu moda.

Oamenii cu greutate din Oradea și Bihor au la dispoziție câteva magazine speciale la care se pot îmbrăca elegant. „Am deschis magazinul ca o necessitate pentru noi. Prietenul meu este mare și pentru a-i găsi haine, trebuia să mergem în străinătate”, spune Szabo Silvia. Ea a deschis în urmă cu trei ani un magazine cu haine, exclusiv pentru bărbați „mari”, Mr XL EXXXTRA Large. Magazinul este în primul rând pentru bărbați activi care au câștigat în greutate, iar produsele sunt de la firme renumite de îmbrăcăminte și încălțăminte. În perioada de criză, vânzările merg mai greu. „Nu ducem lipsă de oameni mari, ci de bani. Pensionarii sau cei care au venituri mici sau stau toată ziua în fața ziua în fața televizorului nu prea vin la noi”, spune femeia.

Mrs. XL

Femeile plinuțe sunt mai avantajate. Pentru ele sunt mai multe magazine, atât în zona centrală, cât și în cartierul Rogerius.  „Am deschis un magazin exclusiv pentru femei pentru că în cazul persoanelor supraponderale există un complex de inferioritate. Și dacă aș avea spațiu mai mare, dacă s-ar nimeri un domn și o doamnă în magazin, s-ar simți jenați”, spune Racz Ibolya. Magazinul pe care îl conduce are în special îmbrăcăminte casual, la calitate și prețuri diferite. „Pe aici trec toate categoriile de oameni, așa că este bine să avem ceva pentru toată lumea”, spune Racz Ibolya. Pentru tinerele grăsuțe care vor să fie elegante aduce haine de la o firmă din Ungaria, pentru a le satisface pretențiile. „Îmbrăcămintea este o necesitate. Nu ne este indiferent cum ne îmbrăcăm nici când avem kilograme în plus”, spune femeia. Și pentru că are spirit de comerciant le oferă și accesorii care să respecte tendințele modei.

Greutatea, problema bihorenilor

Greutatea este o problemă a bihorenilor, chiar dacă deocamdată sunt puțini cei care o conștientizează. „Aproape 80% dintre bihoreni au probleme de greutate, iar la diabet zaharat de tip II județul nostru este pe locul doi după București din acest punct de vedere”, spune doctoral Amorin Popa, șeful Centrului Județean de Diabet. Acesta a constatat că diabetul zaharat de tip II debutează la vârste tot mai tinere, deseori în adolescență. Odată cu ele apar și problemele de greutate și de obezitate. În opinia docorului Amorin Popa una dintre cauzele incidenței mari a diabetului și obezității în Bihor o reprezintă consumul de sucuri industriale. „Acestea au conținut hipercaloric, având un aport suplimentar de zahăr și aditivi chimici care influențează calitatea digestiei și a funcției duodeno-pancreato-biliare. Ele realizează o distensie (umflare) exagerată a stomacului, dar și tulburări ale funcției pancreatice”, precizează specialistul.

Prețuri

La magazinele pentru doamne sunt prețuri cuprinse între 10 și 180 de lei, iar la magazinul pentru domni peste 100 de lei. Un magazin pentru doamne se găsește în apropiere de Pizzeria Bridge, pe strada Emanuil Gojdu nr.3, iar cel pentru domni la strada Horea, nr.2. Astfel de magazine mai sunt pe strada Primăriei și în Rogerius.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite