Efectele indirecte ale violenţei, studiate pe mame şi copii din patru ţări
0
Departamentul de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea s-a implicat, alături de alte trei instituţii de învăţământ superior, din Cipru, Italia şi Slovacia, într-un proiect menit să descopere adevăratele efecte ale violenţei, nu doar asupra femeilor, cât şi asupra copiilor din familiile în care agresiunea este intrată în rutină. Cele mai şocante mărturii le-au oferit femei care au ajuns să fie închise după c
Încheierea proiectului „Un efect nociv indirect al violenţei: victimizarea copilului şi re-victimizarea mamei prin expunerea copilului ei la violenţa îndreptată împotriva sa / An indirect harmful effect of violence: Victimizing the child and Re-victimizing the woman-mother through her child's exposure to violence against herself", a avut loc vineri, la Universitatea din Oradea. „Cercetarea întreprinsă în cele patru ţări participante a avut ca prim obiectiv surprinderea situaţiei femeilor victime ale violenţei domestice, în special a modului în care percep problemele propriilor copii martori la actele de violenţă împotriva lor. Prin intervievarea victimelor au fost puse în evidenţă formele complexe ale violenţei conjugale, cu accent asupra abuzului emoţional, explicaţiile avansate pentru situaţia în care trăiesc mamele victime, precum şi gradul de conştientizare a consecinţelor negative ale expunerii propriilor copii la violenţa domestică", a spus conf. univ. dr. Monica Secui, director de proiect pentru Universitatea din Oradea.
Martorii violenţei, complexaţi şi agresivi
Un al doilea punct de interes a fost examinarea efectului nociv indirect al violenţei domestice asupra copiilor în cazul în care sunt martori la evenimente. A fost investigată imaginea de sine a copiilor şi gradul de agresivitate al acestora. Cercetarea indică faptul că este posibil ca aceşti copii să aibă un nivel mai scăzut al stimei de sine, o imagine de sine negativă şi să nu fie mulţumiţi cu modul lor de viaţă. De asemenea, copiii expuşi la violenţa împotriva propriilor mame ar putea adopta mai frecvent un comportament agresiv în situaţii obişnuite de viaţă, iar în cazul în care sunt martori la acte de violenţă pot să reacţioneze într-o manieră pasivă. „Concluziile studiului oferă un cadru pentru creşterea conştientizării şi sensibilizării publicului larg şi factorilor de decizie faţă de consecinţele negative ale expunerii copilului la violenţa în familie şi faţă de condiţia femeilor victime ale violenţei domestice", a mai spus Monica Secui.
Cercetare pe copii şi pe mame
Psihologii au intervievat peste 80 de copii din Bihor, dar şi 28 de femei, dintre care trei închise fiindcă au ajuns să-şi ucidă soţul care le-a agresat. Proiectul a fost derulat pe parcursul a doi ani, iar la nivel local, programul s-a derulat în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Asociaţia Smiles, Asociaţia Naţională a Psihologilor Şcolari, Administraţia Naţională a Penitenciarelor - Direcţia Reintegrare Socială.