Oradea: Educație și schimbare de mentalitate pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele patru proiecte depuse de Zona Metropolitană vizează educația locuitorilor din zona metropolitană și acțiuni practice.

Comitetul de Dezvoltare Metropolitană a depus patru proiecte prin care vor atrage peste 200.000 de euro în Bihor.
„În prima etapă am depus proiecte mici pentru că sunt o formă de exercițiu pentru Comitetul de Dezvoltare. În două săptămâni însă vom depune proiecte cu valori între cinci sute și un milion de euro, iar apoi proiecte de anvergură”, precizează Adrian Foghiș, directorul Asociției Zona Metropolitană. Paleta pestriță a proiectelor este explicată de acesta prin nevoile și competențele instituționale. „Pentru anumite nevoi presante, primăriile sau mediul academic nu sunt eligibile. În acest caz cerem ajutor societății civile și rezolvăm în parteneriat cu ele problemele”, adaugă Foghiș.

Proiecte diverse

Cele nouă primării din zona metropolitană împreună cu patronatele locale, Universitatea Oradea și Asociația Zona Metropolitană Oradea (ZMO) au elaborat și depus patru proiecte pentru creșterea performanelor administrative, implicarea activă a societății civile în protecția mediului, inventarierea patrimoniului cultural și creșterea accesibilității persoanelor cu deficiențe în instituții publice. Cel mai mare dintre proiecte, „Zona Metropolitană Oradea Verde”, este realizat de Fundația Ecotop ca principal aplicant, și are o valoare totală de 79.800 de euro. Prin acesta se dorește înființarea unor puncte de colectare selectivă a deșeurilor, implicarea unui număr cât mai mare de studenți, cadre didactice, funcționari publici și simpli cetățeni în acțiuni de ecologizare și colectare selectivă, realizarea unei proceduri standardizate pentru realizarea acestui tip de activitate în fiecare din cel nouă comune și în Oradea,  plantări de arbori și amenajarea curții primăriei Oradea ca loc de recreere care exemplifică ideea de spațiu verde în zona de luncă. Proiectul ecologiștilor este paralele cu actuala strategie a operatorului de salubrizare din Oradea, care merge în continuare pe colectarea neselectivă, pentru că este mai ieftină.

Proiect pentru persoanele cu dizabilități

Proiectul „Acces în comunitate, o viață mai ușoară pentru persoanele cu dizabilități” este realizat de Institutul de Studii Euroregionale în parteneriat cu ZMO, are o valoare totală de 61.520 de euro și prevede achiziționarea și instalarea unor elemente de acces la instituții publice și acțiuni informative cu persoanele cu dizabilități și instituțiile publice pentru a crește gradul de acces prin realizarea rampelor și altor facilități. O bună parte dintre instituțiile publice din Oradea, dar și din județ nu au rampe de acces sau elevatoare pentru a le urca scările și a le oferi posibilitatea să fie independente.

Inventar pe patrimoniu

Funcționarea Comitetului Metropolitan de Dezvoltare Oradea va fi susținută tot cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului depus fiind de 68.200 de lei. În cadrul acestui proiect va fi elaborată o chartă a bunei guvernări, elaborată o strategie comună cu indicatori de performanță pentru administrațiile locale și un plan de acțiuni pentru atragere de noi finanțări. Cel mai ieftin dintre proiecte, care va sta la baza altora de anvergură mai mare, este „Patrimoniul Cultural Metropolitan Oradea” și are o valoare totală de 15.000 de euro. În cadrul acestuia vor fi inventariate obiectivele de patrimoniu material și imaterial din ZMO, vor fi realizate broșuri de promovare și o hartă „Zestrea ZMO”, expoziții pentru promovarea activităților meșteșugărești și sesiuni de comunicare, promovare și publicitate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite