Economie pe sănătatea elevilor, în şcolile şi liceele din Oradea, în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luna aceasta, şcolile şi grădiniţele orădene trebuie să respecte două regulamente impuse de către municipalitate, pentru reducerea facturilor la utilităţi. Regulamentele au venit ca urmare a unor facturi extrem de mari la apă şi căldură, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul“ şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“. Părinţii sunt revoltaţi însă, fiindcă municipalitatea va face economie, riscând sănătatea elevilor.

De luna aceasta intră în aplicare două regulamente noi, create ca urmare a facturilor mari la utilităţi, pe care Primăria Oradea trebuie să le plătească pentru unităţile de învăţământ. Toţi directorii vor trebui să ţină o evidenţă clară a consumului de apă, căldură şi electricitate. În plus, nu vor mai putea închiria spaţiile din şcoli „la negru", ci numai după criterii bine stabilite. Dorinţa municipalităţii este aceea de a evita situaţiile precum cea din 2010, de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", când, într-o lună de vacanţă s-a înregistrat un consum de apă dublu faţă de cel dintr-o lună obişnuită. „În anul 2010, cele mai mari facturi le-a avut Colegiul Tehnic «Mihai Viteazul», de peste 80.000 de lei la energia electrică şi peste 222.100 la apă", a spus Mirela Macra, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei Oradea. Un alt liceu, de top atât în privinţa activităţii didactice, cât şi din perspectiva cheltuielilor mari legate de întreţinere, este Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", unde în 2010 s-au plătit peste 547.000 de lei, pentru energia termică.

Responsabilizare

Toate facturile de utilităţi ale unităţilor de învăţământ din Oradea sunt achitate de către primărie. „Numai în 2010 s-au plătit peste 9.691.000 de lei, pentru apă, energie electrică şi energie termică. În prima jumătate a acestui an, valoarea facturilor a depăşit 4.673.000 de lei", a spus Mirela Macra.  Aceasta a explicat că regulamentul privind monitorizarea consumurilor unităţilor de învăţământ are ca scop reducerea cheltuielilor lunare şi cuprinde reguli specifice privind fiecare tip de consum. „Directorii vor numi persoane responsabile care, până la data de 10 a fiecărei luni, vor verifica toate contoarele, iar datele consemnate le vor trimite la Administraţia Imobiliară Oradea (AIO)", a spus Mirela Macra, în contextul în care, până acum, directorii şcolilor nu ştiau cât consumă, de toate aceste lucruri ocupându-se în mod direct primăria.  Regulamentul impune ca, atunci când temperaturile exterioare sunt mai mari de -2 grade Celsius, între orele 20.00 şi 05.00, în weekend-uri şi în vacanţe, robineţii caloriferelor să fie închişi pe trei sferturi. În unităţile cu centrale proprii, directorii vor putea da drumul la căldură doar cu aprobarea AIO. Reprezentanţii şcolilor care nu vor respecta noile regulamente vor fi traşi la răspundere.

Reguli contestate

Ioan Micu, directorul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea nu contestă necesitatea reducerii cheltuielilor, însă nu vede cum ar fi posibil acest lucru, fără izolare termică. „Ne va fi foarte greu să ne încadrăm. Copiii lasă geamurile şi uşile deschise pe holuri şi la baie, iar liceul nu este izolat termic. Am pus atenţionări la întrerupătoare, pentru a le aminti elevilor că trebuie să stingă lumina, însă degeaba. Am depus un proiect de mansardare, care presupunea şi izolarea termică, dar nu ni s-a aprobat finanţarea", a spus Ioan Micu, subliniind că 30 la sută din încasările liceului sunt vărsate oricum în bugetul primăriei. În plus, acesta a spus că, dacă va închide căldura vinerea, consumul necesar pentru a reîncălzi pereţii răciţi în weekend va fi de trei ori mai mare decât în mod normal. Nici părinţii nu văd cu ochi buni noile reguli. „Reducerea cheltuilor ar trebui să se facă prin investiţii în şcoli, nu prin închiderea robinetelor şi riscarea sănătăţii copiilor", a spus Angela Ursu, mama unei fetiţe de clasa a treia. Pentru reducerea pierderilor de căldură, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", s-au pus ferestre termopan. „În prezent, încălzirea lunară a căminelor şi sălilor de clasă costă 50.000 de lei", a spus Ruben Filimon, directorul colegiului.

Cifră

În 2010, în Oradea s-au cheltuit peste 9.691.000 lei, pentru cei 30.500 de elevi şi preşcolari din oraş, adică aproape 318 lei pe cap de copil.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite