Ecologiştii, revoltaţi de uşurinţa cu care autorităţile tratează dispariţia minereului de uraniu de la Ştei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică, a cerut  Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) demiterea lui Florin Dobra, directorul sucursalei Ştei, de unde au dispărut, nu se ştie exact când, opt cilindri metalici de peste trei metri fiecare, plini cu minereu de uraniu.

Având în vedere faptul că securitatea amplasamentului era asigurată de către o firmă de pază şi protecţie, iar minereul de uraniu a fost furat dintr-un depozit aflat la circa 50 de metri de  ghereta paznicului, Mihai Togor a solicitat ca la toate obiectivele de acest gen din ţară să se asigure pază militarizată. „Vom solicita Direcţiei de Sănătate Publică să ne comunice gradul maxim de iradiere admis şi ce grad de radiaţii exista în acel minereu. Sper să nu avem surpriza că nu se ştie. Este vorba despre siguranţa naţională", a declarat vineri Togor.

Furt de fier vechi, nu de uraniu

Dispariţia de la Ştei a celor 8 cilindri cu 73 de kilograme de minereu de uraniu a fost semnalată în urmă cu mai bine de două săptămâni, când muncitorii CNU Ştei at fi trebuit să ridice minereul, pentru a-l trimite la fabrica de prelucrare de la Feldioara. Alina Dinu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, a spus că ancheta este în desfăşurare şi că există un cerc de suspecţi, subliniind de asemenea că dispariţia acelei cantităţi de minereu de uraniu nu reprezintă pericol pentru sănătatea populaţiei. Mai mult, ministrul de interne Traian Igaş a declarat, în cadrul vizitei de săptămâna trecută de la Oradea, că furtul de uraniu de la Ştei aduce mai mult a furt de fier vechi.  Cu toate acestea, pe lângă cercetările poliţiei, în prezent se desfăşoară şi alte anchete, precum cea a Corpului de Control al CNU, a Serviciului Român de Informaţii şi a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite