Ecologiștii îl atacă pe Ion Țiriac: „Partida de vânătoare de la Balc este un abator în aer liber”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea mistreților de la Balc a ajuns în fiecare an la case de bătrâni sau de copii
Carnea mistreților de la Balc a ajuns în fiecare an la case de bătrâni sau de copii

Coaliția pentru Mediu din România, care cuprinde aproape 70 de organizații de mediu, condamnă organizarea partidei de vânătoare de pe domeniul cinegetic de la Balc.  Vânătoarea, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, este organizată de către miliardarul Ion Țiriac, cu invitați VIP, din toată Europa.

„Considerăm că actul uciderii din plăcere este moralmente inacceptabil. Acest fapt devine însă cu atât mai reprobabil și mai condamnabil cu cât el se desfășoară într-o incintă închisă unde vietăților expuse tirului concentrat nu li se oferă practic nicio șansă de supraviețuire. Numărul animalelor ucise este în fiecare an de ordinul sutelor, uciderile fiind concentrate într-un interval de două zile. Astfel, așa-zisa partida de vânătoare de la Balc este practic un abator în aer liber", se precizează în comunicatul de presă trimis de către organizațiile de mediu.

Perfect legal și moral

Pe de altă parte însă, șeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Bihor, Dacian Iovan, spune că nu este nimic de condamnat în acest eveniment. "Este o vânătoare devenită deja tradițională. Este un lucru moral și legal ce se întâmplă la Balc. Până la urmă este o afecere personală, crește mistreții pe care îi vânează", a declarat reprezentantul ITRSV.

Câteva partide, sute de mistreți uciși

Vânătorii invitați de către Ion Țiriac sunt așteptați în Bihor vineri seară, prima partidă de vânătoare urmând să aibă loc sâmbătă dimineața. În fiecare an, pe domeniul cinegetic de la Balc au fost uciși cel puțin 150 de mistreți, în două zile.

Un investitor austriac creşte la Șinteu mistreți pentru vânătoarea anuală de la Balc (FOTO)

Exemplu prost

„Apreciem totodată că spectacolul respingător al carnagiului cinegetic organizat de către Ion Ţiriac la Balc reprezintă o sfidare agresivă lansată de către o elită suficientă şi insensibilă la adresa marii mase a populaţiei României care se confruntă în prezent cu lipsuri şi constrângeri socio-economice tot mai numeroase şi mai accentuate.  Condamnăm această activitate de recreere sângeroasă şi prin prisma exemplului nociv pe care îl propune unei societăţi care, oricum, se află în degringoladă din punct de vedere al valorilor şi conduitei etice. Participanţii la acest eveniment, personalităţi autohtone şi străine - oameni de afaceri, politicieni, bancheri, foşti şi actuali sportivi de performanţă, vedete media etc. - constituie modele aspiraţionale pentru o largă categorie de cetăţeni. Comportamentul exponenţilor acestor elite este asumat deseori mimetic şi fără discernământ mai ales de reprezentanţii generaţiilor tinere, dar nu numai. Una din consecinţele propagandei directe şi indirecte pro-vânătoare, precum şi a condiţiilor laxe de admitere în tagma vânătorească, este şi creşterea alarmantă din ultimii ani a accidentelor grave (decese sau răniri cauzatoare de invaliditate), de braconaj şi de acte de violenţă în care se recurge la utilizarea armelor de foc. Vânătorul a devenit practic un vector de periculozitate publică, atât pe terenul de vânătoare cât şi în afara lui", se arată în comunicatul semnat de către 67 de asociații de mediu din țară.

image

Mistreții de la Șinteu sunt crescuți pentru a popula domeniul cinegetic de la Balc (Dă click pe poză pentru a vedeo o galerie foto, cu investițiile unui austriac în localitatea bihoreană Șinteu)

Modelul Balc,  copiat deja la Șinteu

„Respingem cu hotărâre şi tendinţa actuală de transformare a fondurilor de vânătoare româneşti în terenuri unde se practică înmulţirea şi hrănirea în regim domestic şi semi-domestic a exemplarelor unor specii de animale sălbatice, cu unicul scop de a furniza 'materie primă' pentru crimele recreative. Modelul Balc este pe cale să se extindă în întreaga ţară. Un ilustrativ exemplu îl constituie comuna Şinteu, jud. Bihor (situată la cca. 40 km de Balc), unde un potent investitor austriac, dl Christian Friedl, pregăteşte nu doar o replică extinsă a modelului Balc ci şi deschiderea unei "academii de vânătoare" care are ca scop declarat educarea tineretului în 'tainele' uciderii animalelor sălbatice. România va deveni astfel, sub sigla eufemistică de "turism wild", o destinaţie predilectă pentru cei animaţi de pasiuni sanguinare şi care în ţările lor de origine nu îşi pot exhiba neîngrădit aceste instincte morbide. Mediul natural românesc este sub un permanent asediu. "Abatoarele în aer liber" de tip Balc sau Şinteu sunt doar unul dintre aceşti vectori de agresiune, la care se adaugă fragmentarea şi restrângerea habitatelor naturale precum şi invadarea antropică a celor rămase", se arată în comunicat.

Cer înăsprirea legislației

„Solicităm Ministerului Mediului şi Pădurilor să-şi concentreze atenţia asupra reglementării juste şi pro-biodiversitate a activităţii în acest domeniu unde situaţia a scăpat de sub control. Invocarea de către diversele autorităţi româneşti a prevederilor unui cadru legislativ lax şi lacunar este în fapt o circumstanţă agravantă pentru acestea. Obligaţia acestor autorităţi nu este să producă justificări ci să întocmească norme legale eficiente şi să le aplice în aşa fel încât atât biodiversitatea de pe teritoriul României cât şi sănătatea fízică şi morală a cetăţenilor acestei ţări să fie corect şi prompt protejate", transmite Coaliția pentru Mediu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite