Oradea: Ecologiștii cer ca stațiunea Crisius să fie „verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Ecologiștii cer ca stațiunea Crisius să fie „verde”
Oradea: Ecologiștii cer ca stațiunea Crisius să fie „verde”

Ștrandul Municipal, Dealul Ciuperca, Cetatea și centrul istoric vor atrage turiștii, în stațiunea Crisius. Prin înființarea acesteia, Oradea va ajunge să trăiască exclusiv din turism, speră cei care au gândit proiectul.

Oradea are tot ce-i trebuie pentru ca, cel puțin o parte din ea, să fie declarată stațiune turistică, așa cum planifică Direcția de Dezvoltare Durabilă și Finanțări Externe (DDDFE), din cadrul primăriei orădene. Singurul lucru care lipsește este o hotărâre de guvern care să o declare stațiune, astfel încât să poată fi inclusă în strategia națională pentru dezvoltarea turismului, la care se lucrează acum, cu experți francezi. Unul dintre aceștia a văzut zonele care urmează să facă parte din stațiunea care va purta numele de Crisius  - singura denumire pe care cei care au gândit proiectul au considerat-o potrivită, fiindcă nu face discriminări de natură etnică și are legătură cu Crișul Repede.

Orădenii, critici
„Expertul francez a fost impresionat”, spune Marcel Boloș, directorul DDDFE, care a organizat și o dezbatere publică pe tema stațiunii orădene (viitoare concurență pentru Băile Felix și 1 Mai, dar în special pentru Hajduszoboszlo și Debrețin). Subiectul dezbaterii a atras în sala mare a primăriei o parte dintre ecologiștii orădeni, care sunt îngrijorați că puținele spații verzi vor fi sacrificate pe altarul atragerii de investitori. Pe deasupra, critică faptul că spațiile vizate sunt deja aglomerate. „Dacă vrei turiști, trebuie să le dai posibilitatea să parcheze lângă un muzeu, un teatru, un ștrand. La noi orădenii nu au loc, ce să vorbim de turiști”, a spus un avocat prezent la dezbatere. Marcel Boloș promite însă că proiectele care vor moderniza punctele cheie ale stațiunii vor rezolva și problemele orădenilor, și pe cele ale viitorilor turiști. „Zona Silvaș trebuie păstrată verde, eventual amenajată și dotată cu grupuri sanitare”, a atras atenția Anna Marossy, biolog și ecologist.


Atracție balneară și culturală
Stațiunea Crisius se va întinde pe 500 de hectare. Va include zona Parcului I.C. Brătianu - Ştrand Municipal - Bazin Olimpic - Bazin Acoperit Crişul (promovând turismul balnear),  Centrul Istoric (pietonalul străzii Republicii - Piaţa Ferdinand - Piaţa Unirii - Gen. Traian Moşoiu - Piaţa 1 Decembrie - Piaţa Independenţei - Cetatea Oradea – promovând turismul istoric și cultural), zona Dealului Ciuperca şi zona de luncă a Crişului Repede, de la Uzina de Apă la Podul Ferdinand.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite