Eco-jandarmii orădeni au grijă de natură prin campanii de reciclare și colectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maiorul Dorin Crăciun încearcă să înregistreze sistemul de colectare a pet-urilor la OSIM
Maiorul Dorin Crăciun încearcă să înregistreze sistemul de colectare a pet-urilor la OSIM

Oamenii legii au economisit, prin campanii eco, 40 la sută la factura de încălzire. De doi ani, jandarmii orădeni duc campanii de colectare selectivă, reciclare şi pentru economisirea energiei electrice şi a apei.

De cum intri în unitatea de jandarmi din Oradea, îţi sar în ochi afişele cu „Stinge, închide, reciclează”, care au menirea de a-i obişnui pe cei de acolo să nu consume mai multe resurse decât au nevoie. Mai mult, un jandarm orădean a inventat un sistem pentru reciclarea PET-urilor în unitate, care este folosit acum cu succes. „Campaniile noastre au avut efect, oamenii conştientizând că este necesar să aibă grijă să economisească, să închidă apa, să stingă becul dacă afară este lumină”, a explicat căpitanul Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bihor.

Economie la încălzire
Pentru a face economii la factura de încălzire, jandarmii s-au înghesuit mai mulţi într-un birou. „La noi în unitate sunt patru clădiri, una a fost închisă pe perioada iernii, iar centrala funcţionează pe avarie, cât să nu îngheţe sistemul”, a explicat Bogdan. Astfel, jandarmii au reuşit să economisească la factura de încălzire 40 de procente. Ei au demonstrat că şi pe timp de vară se pot face economii. „Astă-vară nu s-au pornit becurile, pentru că se vedea foarte bine cu lumina de afară”, mărturiseşte reprezentantul IJJ. Şi pe timpul iernii însă, jandarmii au găsit o soluţie să economisească curentul. „S-a dat o normă internă, ca cei care lipsesc din birou o perioadă mai lungă de timp să închidă becurile şi calculatoarele, iar la plecarea acasă se scoate tot din priză”, subliniază sursa citată.

Sistem de colectare a PET-urilor
Să arate că sunt ecologişti până la capăt, oamenii legii reciclează şi hârtia, şi PET-urile. Unitatea din Oradea poate fi folosită drept etalon datorită maiorului Dorin Crăciun. „Am găsit o soluţie ieftină, care se poate aplica peste tot. Am realizat un sac, din material reciclabil, de două mărimi, mediu şi mare, cu capacitatea de 250, respectiv 750 de PET-uri presate”, a explicat jandarmul. Sacul a fost montat în unitate şi fiecare jandarm poate să aducă şi PET-urile de acasă, pentru a le depozita la unitate, de unde sunt transportate la un punct de colectare. „Am aplicat un chestionar colegilor şi am descoperit că s-ar strânge de la toată lumea 3.585 de pet-uri săptămânal şi 14.340, lunar. Asta cu tot cu PET-urile aduse acasă”, a spus maiorul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite