EXEMPLU DE TOLERANȚĂ: Expoziție de cultură islamică într-o catedrală reformată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mână de oameni din Ungaria și România au vrut să dovedească că adepți ai creștinismului, ai islamismului și ai iudaismului pot conviețui . Ca dovadă, Catedrala Reformată din centrul orașului Debrețin găzduiește, timp de trei săptămâni, o expoziție de cultură și civilizație islamică. Expoziția are loc la scurt timp după ce pastoral american Terry Jones a dat foc Coranului, iar  musulmanii  au răspuns vi

Reprezentanți ai musulmanilor din România și Ungaria, ai evreilor și ai creștinilor s-au întâlnit ieri sub cupola Catedralei Reformate din Debrețin, care găzduiește o expoziție despre Islam. "Noi suntem reformați, ne aflăm într-o biserică reformată. Asta denotă că cele trei religii, creștină, islamică și iudaică pot colabora", a spus  Bölcskei Gusztáv, episcopul reformat, gazda expoziției.

Liderii musulmanilor din Ungaria au condamnat, cu această ocazie, gestul pastorului american Terry Jones,  cel care a dat foc unui exemplar din Coran. Musulmanii spun că gesturi ca cel al pastorului și ale extremiștilor, sunt făcute de oameni care nu-și cunosc propria religie. "A fost o provocare pentru islamiști. În primul rând acel pastor e neștiutor și a dorit să iasă în evidență. Un om care ar fi avut puțină știință nu ar fi dat foc unei cărți sfinte, ce aparține altei religii. Din păcate, sunt unii care trag foloase din astfel de gesturi. Însă, până la urmă, toată lumea răspunde de ceea ce face", a spus Al Afghani Mohamed Subhi, vicepreședintele Asociației Musulmanilor din Ungaria.

Necunoașterea religiei duce la extremism

 "Problema foarte mare este că unii nu își cunosc propria religie. În fiecare religiei există o minoritate care dorește să iasă în evidență. Este vorba de obicei de persoane care nu au știință, iar de aici se nasc ideile extremiste și de aici pornesc toate problemele", a declarat Al Afghani Mohamed Subhi. "Omul, cu cât se depărtează mai mult de Dumnezeu, cu atât mai mult încearcă să iasă în evidență. Foarte mulți interpretează greșit religia, foarte puțini sunt cei care o cunosc de fapt", a adăugat Al Afghani Mohamed Subhi.

Coranul nu este în foi

El spune că pentru  musulmanii care-și cunosc religia, Coranul nu este o carte, câteva foi scrise. "Coranul nu este în foi, este în inima omului. Copiii musulmani învață Coranul de la șapte ani. Toată lumea îl știe pe de rost. Și el, ca pastor, ar trebui să știe că nu se ține pe hârtie cuvântul lui Dumnezeu, ci în inimă", a conchis vicepreședintele musulmanilor maghiari.

Nu toți arabii sunt teroriști

"Oricine arde o carte, orice fel de carte, comite un păcat", a subliniat Halmos Sandor, evreu, președintele Fundației maghiare pentru dialog între evrei, creștini și musulmani. Referitor la reacția musulamilor la gestul pastorului american acesta a spus: "Nu putem spune că toți cei 1,7 miliarde de arabi sunt teroriști. Trebuie să ținem cont că și în Coran spune că nu ucizi. Islamul în Europa nu înseamnă terorism. Musulmanii trăiesc aici alături de noi, lucrează și își câștigă pâinea la fel ca noi", a subliniat Halmos Sandor.

Istoria culturii islamice, într-o biserică creștină

Expoziția de la Debrețin  a fost deschisă duminică și este despre istoria religiei islamice în Ungaria, fotografii de la Meka și Medina din timpul pelerinajelor, caligrafie arabă, cărți. "Expoziția este deschisă timp de trei săptămâni și poate fi vizitată de oricine", a declarat Zoltan Bolek, președintele Asociațiai Musulmanilor din Ungaria, organizatorul evenimentului. Expoziția a fost deschis de  Mohamed Osman, directorul Asociațiai Culturale Islamice din Oradea, care a citit câteva pasaje din Coran, extrase care spun aproximativ același lucru ca cele zece porunci din Biblie. "Aceste pasaje fac dovada că cele trei religii au aceeași rădăcină", a subliniat Mohamed Osman.



Dă click pe poză pentru o fotogalerie de la expoziție.

 Cum să devenim mai toleranți

"În lume sunt un miliard și jumătate de creștini, un miliard și șapte sute de milioane de musulami și cincisprezece milioane de evrei. Trebuie să ne învățăm cultura unii de la alții, să ne cunoaștem. Credem în același Dumnezeu. Să nu vorbim despre diferențele care ne despart ci despre asemănările care ne apropie", a fost mesajul profesorului universitar Halmos Sandor. "Este inacceptabil să avem relații economice și să nu ne cunoaștem cultura", a adăugat acesta. "Dacă ne cunoaștem ca oameni, ne cunoaștem religia, devenim mai toleranți unii cu alții, iar asta ne ajută să conviețuim", a subliniat Al Afghani Mohamed Subhi, vicepreședintele Asociației Musulmanilor din Ungaria. "Ideea acestei expoziții este ca într-o Europă multiculturală trebuie să ne cunoaștem, ca să putem conviețui împreună", a completat și episcopul reformat din Debrețin.

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite