GALERIE FOTO Viaţa merge mai departe, chiar şi fără picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămas fără un picior în urma unui accident, un tânăr din Bihor a ajuns să umble 12 km pe zi şi să poată lucra de dimineaţa până seara, total independent. Bihoreanul Florin Sferle duce o viaţă ca oricare altul, deşi în urmă cu doi ani nici nu îndrăznea să viseze la normalitate.

Florin Sferle avea numai 19 ani când, în urma unui accident cu motocicleta, i-a fost amputat un picior, deasupra genunchiului. Visurile sale s-au spulberat atunci, însă acum pare să-şi fi regăsit echilibrul. S-a căsătorit, are un copil, lucrează câmpul şi stă în picioare de la şase dimineaţa până după apusul soarelui, parcurgând până la 12 km pe zi, pe jos.

Imposibilul a devenit posibil pentru tânărul în vârstă de 21 de ani, graţie unei proteze speciale, care îi conferă echilibru, siguranţă şi confort şi care cântăreşte numai 4 kg. De când are proteza, Florin este un om independent, care nu are nevoie de ajutor de la stat pentru se întreţine pe sine şi pe familia sa.

Este un exemplu că se poate trăi decent şi independent chiar şi fără picioare, dacă ai curajul să visezi şi ai grăuntele de noroc să-ţi iasă în cale oamenii şi profesioniştii potriviţi. Lui Florin i-a surâs zeiţa Fortuna. Proteza pe care o poartă costă 7.000 de euro, iar tatăl său nu a trebuit să vândă casa în care s-a născut pentru a i-o procura, aşa cum avea de gând. „Statul român a contribuit cu 1.000 de euro la proteza lui Florin. Actele sale au fost depuse în decembrie 2009, însă dosarul i-a fost aprobat abia în luna iulie 2011.

Florin a avut şansă, fiindcă, de obicei, dacă un om aşteaptă doi ani pentru a primi o proteză ajunge să i se atrofieze muşchii şi atunci dezvoltă, cu adevărat, un handicap", a spus Jaco du Plessis, directorul Centrului medical de protezare şi ortezare Theranova din Oradea.


Dă click pentru mai multe fotografii

Dansează şi înoată

image
image
image

Orădeanca Andreea Zurbău, în vârstă de 12 ani, pare, de la distanţă, o fetiţă ca oricare alta. Debordează de energie, merge zilnic cu rolele şi cu bicicleta şi, mai mult, de aproximativ doi ani, face cursuri de înot, la Bazinul Olimpic din Oradea. A participat chiar şi la concursuri şi nu s-a făcut vreodată de râs. „Niciodată nu a ieşit ultima, chiar dacă are un mare dezavantaj la start, faţă de competitorii săi sănătoşi, care pot sări în bazin", a spus Dan Zurbău, tatăl Andreei.

Visul fetei este să ajungă la olimpiadă, în calitate de înotătoare, motiv pentru care merge în fiecare zi la antrenamente, cu o ambiţie demnă de toată admiraţia. Văzând-o în plină acţiune, nimeni nu ar bănui povestea tragică din spatele zâmbetului care îi luminează veşnic chipul.

În urmă cu opt ani, la data de 16 septembrie,  Andreea alături de sora sa Ioana şi bunicul lor, se îndreptau spre grădiniţă. O femeie a pierdut controlul asupra volanului, în urma unei explozii de cauciuc, iar maşina s-a învârtit pe cealaltă parte a carosabilului lovind fetele şi pe bunicul acestora. După o lună de comă bunicul, care a salvat viaţa fetiţelor, a decedat. Ioana, care avea 2 ani, a suferit o contuzie puternică care s-a vindecat aparent fără urmări permanente.

Andreea, care era în vârstă de 4 ani, a suferit o traumă la cap şi picioare. Piciorul stâng i-a fost grav afectat, astfel încât osul era vizibil şi a trebuit amputat sub genunchi. În februarie 2004, Andreea a primit o proteză din partea Theranova, care i-a schimbat radical viaţa. „De atunci şi-a schimbat de nenumărate ori protezele. Acum căutăm sponsori pentru o proteză specială, de înot, care costă 5.000 de euro", a spus Dan Zurbău, tatăl Andreei.


Dă click pentru mai multe fotografii

image
image
image

Vedetă la „Dansez pentru tine"

Micuţa orădeancă a ajuns să fie cunoscută pe plan naţional după ce a participat la „Dansez pentru tine", unde a impresionat prin ambiţie şi talent. Elevă în clasa a şasea la Liceul Greco-Catolic din Oradea, Andreea este un copil independent, care visează să ajungă medic sau asistent social.. „Nu are nevoie de ajutor pentru a-şi pune proteza. La întreţinerea protezei o mai ajută, din când în când, sora sa mai mică, ", a povestit Dan Zurbău.

Viaţa merge mai departe

Un alt exemplu de succes este acela al lui Robert Boroş, un băiat care a rămas fără un picior, după ce calul unui vecin a intrat în curtea sa şi l-a muşcat de gambă. „Piciorul i s-a infectat şi a trebuit amputat", a spus Jaco du Plessis, cel care a avut grijă ca Robert să aibă toate cele necesare pentru a-şi continua viaţa ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

„Proteza pe care o are impune condiţii de igienă deosebite. Având în vedere faptul că trăieşte la Ciutelec şi nu avea baie în casă, i-am făcut noi un grup sanitar, pentru a ne asigura că va rămâne sănătos", a povestit du Plessis. În pofida faptului că nenorocirea i s-a tras în urma atacului unul cal, Robert nu se teme să lucreze cu aceste animale, făcându-se foarte util în gospodărie.

 Orădenii pun lumea pe picioare

În ultimii zece ani, Fundaţia Theranova, înfiinţată la Oradea de către sud-africanul Jaco du Plessis, a făcut fericiţi peste 2.800 de oameni, din toate colţurile ţării, dar şi din Haiti, Italia, Suedia şi Germania. Cel mai bătrân pacient de până acum are 94 de ani şi le-a trecut pragul săptămâna trecută. Cel mai tânăr este un copil de aproximativ un an şi jumătate, care s-a născut fără un picior. „Am pacienţi cu proteze care schiază, se dau pe role, joacă fotbal", spune Jaco du Plessis.

Potrivit acestuia, cu o proteză bună, un pacient poate umbla fără probleme chiar şi 18 ore pe zi. O astfel de proteză costă însă mai mult decât o mie de euro, cât este dispus statul să investească în punerea, la propriu, pe picioare, a unei persoane cu membrele inferioare amputate. „Cu o proteză de 1.000 de euro se poate sta în picioare cel mult două ore pe zi", spune Jaco du Plessis.

De mai mulţi ani, acesta face demersuri pe lângă parlamentari, pentru a-i convinge să acorde mai mulţi bani protezării. „Pentru fiecare leu cheltuit în sistemul de asigurări sociale de sănătate, 0,5 bani sunt pentru dispozitive medicale, din care 14% sunt pentru proteze. Este o parte foarte mică", spune sud-africanul.

Acesta a explicat că pentru a-i putea ajuta pe români, fundaţia strânge fonduri din Statele Unite ale Americii şi din Suedia şi Germania. „Nu cred că există o meserie mai frumoasă decât a mea. La noi vin oameni în braţe şi peste o săptămână pleacă pe propriile picioare. Este o satisfacţie pe care nu o poţi descrie în cuvinte", spune Jaco du Plessis.

„Mi-aş dori să se acorde o importanţă mai mare acestui segment al sănătăţii. Trebuie înţeles că majoritatea amputărilor se fac din cauza diabetului şi a problemelor vasculare, cauzate de exemplu de fumat. Pentru acestea două cazuri există fonduri speciale. Logic ar fi ca banii pentru proteze să vină şi de acolo", crede Jaco du Plessis. Acesta a subliniat că accidentele reprezintă doar 3 la sută din cauzele care duc la amputare.

Voluntari în Haiti

Specialiştii Theranova au fost de patru ori în Haiti, unde au pregătit alţi experţi care să realizeze proteze pentru victimele cutremurului care a devastat populaţia de acolo. „Ştim că sunt 5.000 de persoane acolo, care au membrele amputate. Să mergem în Haiti şi să ajutăm 200 de bolnavi nu este scopul nostru. Ne dorim să stabilim un grup care să se ajute singur, motiv pentru care am şi contribuit la deschiderea unui centru de protezare în Haiti, unde şase persoane învaţă să facă proteze", a explicat Jaco du Plessis.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite