EXCLUSIV FOTO Valentina Matei a învățat să piloteze navete spațiale, la NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara Valetina Matei s-a întors la Oradea după  o săptămână petrecută în Statele Unite ale Americii. Valentina a avut șansa de a participa la un program educațional desfășurat de NASA în US  Space&Tocket Center, din Huntsville, Alabama. Orădeanca a făcut experimente chimice în simulatorul Stației Spațiale Internaționale şi a participat la un tur VIP, la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

"Prin intermediul Honeyweel, 28 de profesori de matematică și științe din lume au fost incluși la acest program de pregătire pentru astronauți. Am avut astfel șansa de a participa la simulări de zbor și de misiuni spațiale", explică profesoara. "Primul lucru pe care-l înveți dintr-o astfel  de experiență este importanța muncii în echipă. Americanii pun mare accent pe acest lucru, spre deosebire de români. Am fost împărțiți în două grupe de 14 persoane și am fost învățati să ne sprijinim reciproc pe parcursul exercițiilor", spune Valentina.

Pas cu pas

Încă din prima zi petrecută în Huntsville, profesorii au învățat cum se urcă într-o navetă spațială. "Astronauții urcă cu liftul în navetă până la un punct. Apoi trebuie să se cațere singuri, iar când ajung sus, din pricina lipsei gravitației, se lasă pe spate, poziție în care trebuie să își și fixeze scaunele", povestește orădeanca. "Noi am urcat legați cu coarde pe un stâlp înalt din lemn și de acolo ne-am dat drumul pe spate, în gol, este o senzație unică", își amintește ea. Valentina a experimentat și senzația pe care o au astronauții când decolează naveta. "Se simt de parcă s-ar învârti scaunul cu viteză foarte mare. Am făcut acest experiment preț de 50 de secunde și am observat că după ce te oprești ochii încă ți se mișcă în direcția în care te-ai învârtit, deși tu i-ai ținut închiși", spune ea.

Pilot în misiunea Discovery 
 
În cadrul pregătirii Valentina a participat la patru misiuni spațiale, două la sol și două în spațiu. „Cea mai grea și mai frumoasă în același timp a fost misiunea Discovery, în cadrul căreia am fost pilotul navetei spațiale. A fost dificl, sunt coordonate pe care trebuie să le respecți și ai misiunea de a conduce naveta în spațiu și de a te întoarce cu ea la sol, întreagă, sub coordonarea superiorilor. Era fascinant pentru că vedeam în față spațiul și pământul", susține profesoara.

 

Valentina Matei la NASA Valentina Matei la NASA
Valentina Matei la NASA

Dă click pe poze pentru fotogalerie de la NASA

Experimente

Cea de a doua misiune în spațiu a fost de om de știință. Valentina a făcut un experiment chimic în simulatorul Stației Spațiale Internaționale, prin care a tratat chimic o monedă de cupru cu bicarbonat de sodiu. "Stația Spațială Internațională este la o distanță de 350 de kilometri de pământ și este mereu populată. Oamenii fac experimente pentru a afla cât mai multe despre viața în spațiu, de aceea astfel de exerciții sunt importante", mai spune ea.  Nici misiunile simulate la sol nu au fost simple. "Am fost la centrul de comandă unde eram responsabilă cu propulsia și combustibilul. Trebuia să analizez modul în care are loc reacția și să mă asigur că naveta se lansează corect. Tot la centrul de comandă am avut și rol de medic. Tema care mi-a venit a fost să ajut o femeie gravidă care naște în spațiu, cu indicații de la sol. Din cerințe făcea parte  și monitorizarea stării celorlalți pasageri", dezvăluie profesoara.  
 
Tur de VIP 
Profesorii au avut și ocazia de a petrece două zile la Centrul Spațial Kennedy din Florida, acolo de unde se lansează navetele în spațiu. "Pentru mine a fost o bucurie pentru că am avut ocazia de a vedea  naveta spațială Atlantis, Acesta va avea ultimul ei zbor în data de 8 iulie și cu ea se încheie zborul navetelor spațiale din istoria Americii. De acum americanii vor pleca în Stația Spațială Internațional doar cu navete rusești. Între timp ei lucrează la crearea unor rachete, ARES 1 și ARES 5. ARES 5 ar trebui să zboare pe marte în 2030", dezvăluie Valentina. Orădeanca a studiat de aproape și alte navete spațiale expuse în centru și a observat detalii, de la șuruburi gigantice și motoare  la costume de astronauți sau mostre de mâncare deshidratată pe care aceștia o folosesc în spațiu. Navetele din Centrul Kennedy sunt pregătite pentru vânzarea către muzeele din SUA.  
„Când ajungi în aceste centre îți dai seama că nu știi nimic despre astronomie. M-am întors acasă cu gândul de încerca să-i fac pe copii să-și înțeleagă și să vadă cât mai mult din ce am trăit eu. Am filmat special pentru ei în locurile în care am fost, pentru a le face un tur complet", explică ea.


Valentina Matei la NASA

Printre stele, alături de ce mici

Acesta a fost cel de al doilea program NASA la care Valentina a participat. "Primul a fost în anul 2008 și a avut mai puține misiuni decât acum", spune ea. Pentru a intra în program, profesorii din toată lumea trimit cereri și aplicații prin care arată ce cursuri fac cu copiii.  
Profesor de chimie la la Școala Dacia și la Liceul Aurel Lazăr, Valentina a deschis în anul 2009, la un an de la prima experiență NASA,  Clubul de Astronomie și Științe Spațiale din Orășelul Copiilor. "Cursurile le țin de două ori pe săptămână și sunt gratuite pentru că și mie mi s-a oferit șansa de a învăța. fără să mi se ceară bani. Mi se pare normal să întorc acest favor al vieții", crede Valentina. Alături de ea, copii din Oradea descoperă secretele stelelor prin exerciții și aplicații, observă cerul cu telescopul și află secretele vieții de astronaut.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite