Pompierii orădeni au trecut de la intervenţii cu căruţa la autospeciale moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luptă zi de zi cu flăcările dar şi cu moartea. Nu îşi permit să întârzie la intervenţii şi sunt pregătiţi la orice oră din zi sau noapte să intervină la solicitări. Sunt pompierii, acei eroi anonimi care au ales să pună mai presus viaţa semenilor decât propria viaţă.

În anul 1936 la Oradea a luat fiinţă Compania de Pompieri Militari care astăzi poartă denumirea de Detaşamentul 1. La început unitatea număra 20 de soldaţi şi doi subofiţeri. După statutul de funcţionare al pompierilor din acele vremuri  în acte figurau trei şoferi fiind posibilă existenţţa a două maşini, dintre care cel mai probabil o autopompă şi o autosalvae. Din dotarea pompierilor de atunci nu lipseau nici căruţele. „Indiferent de calitatea şi cantitatea dotărilor pe care le aveau pompierii şi-au făcut datoria aşa cum trebuie" afirmă generalul de brigadă Ioan Baş, şeful ISU Bihor. În anul 1989 judeţul Bihor dispunea de mai multe subunităţi de pompieri în cadrul cărora activau aproximativ 700 de pompieri care aveau în dotare 50 de maşini, 300 de motopompe şi alte mijloace de stingere a incendiului. „În urmă cu mai bine de 25 de ani Inspectoratul avea în dotare maşini pe benzină care aveau o capacitate de doar 2000-3000 de litri de apă. Şi astăzi ne mai folosim la intervenţii de binecunoscutele autospeciale Roman Diesel" afirmă generalul Baş.

Ajutor de la omologii străini

Generalul Adrian Pădureanu, care s-a aflat la comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana"  în anii '90 îşi aduce aminte că în urma unor relaţii iniţiate cu colegii din Anglia, Germania, Suedia şi Olanda au reuşit  să priească 24 de autospeciale, ceea ce i-a ajutat mult în intervenţiile la luau parte. „Perioada 1992-1995 a fost cea mai grea dar şi cea mai frumoasă. Pompierilor de astăzi le transmit să rămână aceeaşi oameni credincioşi meseriei, cu acelaşi devotament şi să pună mai presus viaţa semenilor decât a lor " a spus generalul.

Citeşte mai multe despre tehnica modernă de interveţie a pompierilor, în noul număr al săptămânalului „ADS Oradea“, disponibil la chioşcurile de ziare

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite