EVAZIUNE Un orădean, capul unei reţele internaţionale de fraude petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Racz Attila a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru fraude petroliere de aproximativ 16 milioane de euro. Racz Attila este acuzat că a pus pe picioare o afacere ilegală, prin care se vindea motorină, fără plata accizelor. Potrivit informaţiilor primite de la Laura Andrei, vicepreşedinte la Tribunalul Bucureşti, Racz Attila şi partenerii săi au fost arestaţi, pentru 29 de zile.

Procurori ai  Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)- Structura Centrală au efectuat luni percheziţii la Oradea, în cadrul unei anchete care vizează o grupare specializată pe fraude petroliere, condusă de către orădeanul Racz Attila. Potrivit informaţiilor transmise de către biroul de presă al DNA, Racz Attila, Livadariu Ion şi Livadariu Stelian, din Constanţa, şi Costache Dumitru, din Argeş, au constituit un grup infracţional specializat pe evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere care a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu aproximativ 16 milioane euro. „Întreaga activitate a fost realizată prin persoane interpuse, cu un nivel de şcolarizare redus şi fără pregătire în elaborarea unor operaţiuni comerciale în care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5, fără plata accizelor", spun surse din anchetă.

Afaceri fantomă cu „produse inovatoare"

Concret, în perioada 2009 - 2010, cei patru au folosit antrepozitul fiscal al firmei Texas Grup Oyl Slobozia, administrată de Florin Ciocoi, un tânăr cu două clase primare, pe care l-au instigat să nu evidenţieze contabil operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, şi să înregistreze operaţiuni fictive. „Sub pretextul fabricării unui produs finit, petrotex, pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme „fantomă" a unei alte materii prime, păcură neconformă, necesară fabricării aşa - zisului produs finit", explică procurorii. În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea firmei Texas Grup Oyl Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme „fantomă" însă, în realitate, motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi „fantomă". În majoritatea situaţiilor, firmele „fantomă", cu sedii în România, Bulgaria şi Ungaria, au fost constituite în mod special pentru a crea aparenţa de legalitate a acestui circuit infracţional.

Încercare şi la Vaslui

Tot lui Racz Attila şi partenerilor săi li se impută crearea unui circuit evazionist la Vaslui, unde aceştia au folosit antrepozitul fiscal al firmei Blak Bitumen Factory, societate comercială care deţine în prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare şi care funcţionează în regim de probe tehnologice, sub supravegherea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vaslui. Ca urmare a efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, mecanismul creat pentru zona Vaslui nu a mai fost pus în practică.

Cumpărau cereale sau fier vechi

La rândul său, inculpatul Costache Dumitru a participat efectiv la derularea circuitului evazionist având rolul de persoană de legătură între palierele de comandă şi cele de execuţie şi a supravegheat activitatea de comercializare a produselor petroliere fără plata accizelor.  Banii obţinuţi în aceste modalităţi erau retraşi de către membrii grupului, din unităţile bancare, prin intermediul unor firme „fantomă", pe baza unor justificări fictive cum ar fi achiziţia de cereale sau fier vechi, sau în numele unor persoane fizice care nu aveau nicio legătură cu aceste operaţiuni.

Trafic de influenţă

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii octombrie 2008, Racz Attila i-a pretins reprezentantului unei firme suma de 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi să pretindă 15% din beneficii săptămânal, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămii în vederea asigurării protecţiei cu ocazia controalelor de speciatate ale instituţiilor respective. În urma percheziţiilor efectuate luni la Oradea, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Racz Attila şi a partenerilor săi, pentru o perioadă de 24 de ore. Marţi, aceştia au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti unde s-a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

Aur negru în conducte ilegale

Potrivit anchetatorilor, Racz Attila controlează zeci de firme fantomă din ţară şi din străinătate, prin interpuşi, majoritatea cetăţeni maghiari. El este considerat şi patronul din umbră de la Rafinăria „Crişana" de la Suplacu de Barcău, care a fost redeschisă oficial în 2010, după ce a fost cumpărată, în toamna lui 2008, de către Ecodiesel, o societate ai cărei acţionari principali erau, la acea vreme, Antonino Papalia, Racz Peter Attila şi Călin Bălaj. Racz nu mai apare acum printre patronii Ecodiesel, deşi a patronat-o până în 2007, când a cooptat-o în ea şi pe cumnata lui, Merai Katalin. În ultimii ani, numele orădeanului Attila Racz a mai apărut în numeroase anchete penale legate de operaţiuni ilegale cu petrol şi devalizarea RAFO Oneşti. Până şi ziarele din Germania şi Austria au scris despre el, într-un material cu titlul „România: Aur negru în conducte ilegale", în care au fost scoase în evidenţă relaţiile sale cu mafia italiană.  

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite