PORTRET: Dumitru Mohan medicul care-şi ţine colecţia în formol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neurochirurg de mai bine de 25 de ani, orădeanul a pus la păstrare toate tumorile pe care le-a extras până acum.

Dumitru Mohan vine dintr-o familie de dulgheri şi, înainte de neurochirurgie, a învăţat secretele lucrului cu lemnul în atelierul tatălui său. A vrut să ajungă medic datorită unui vecin care era student la medicină când doctorul Mohan era doar un copil. Impresionat de acesta, micul Dumitru s-a hotărât să-i urmeze exemplul şi a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Medicină Generală din Cluj Napoca.

„Am intrat la facultate din prima şi mi-a plăcut foarte mult. Nu am regretat niciodată faptul că mi-am ales această meserie”, spune medicul.

Neurochirurg de 27 de ani

După ce a terminat facultatea, Dumitru Mohan s-a hotărât să îşi facă rezidenţiatul în neurochirurgie. A susţinut un concurs pe ţară pentru unul dintre cele trei posturi de neurochirurgi vacante. „Am dat un examen pentru acest post. Erau două locuri în Oradea şi unul în Craiova. Am ales Oradea, iar apoi mi-am făcut rezidenţiatul în Bucureşti. În 1983 am venit la Oradea ca medic neurochirurg. Din păcate, nu mi s-a dat atunci niciun pat, deci nu aveam pacienţi. M-am întors la Bucureşti, unde am lucrat ca medic specialist neurochirurg,  şi abia în 1984 am fost anunţat că am primit locuinţă în Oradea, dar paturi tot nu aveam în spital”, îşi aminteşte Mohan. După nenumărate încercări de a ajunge să aibă o secţie de neurochirurgie, în condiţiile în care pe vremea aceea exista doar secţia de  chirurgie generală, Dumitru Mohan a reuşit, la sfârşitul anului 1984, să înfiinţeze secţia de neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea. 

„Cei mai grei ani ai mei ca medic au fost primii cinci. Eram singur pe secţia de neurochirurgie, aveam o asistentă şefă, o gospodină şi cinci fete care erau absolvente de liceu sanitar. Atunci stăteam în spital de la 7.00 dimineaţa până la zece seara. Fetele trebuia învăţate cum să îngrijească pacienţii”, spune medicul. Acum totul este mult mai uşor, secţia de neurochirurgie este dotată cu aparatură modernă şi are trei medici specialişti neurochirurgi.

Colecţie de tumori

De când a ajuns la Oradea ca medic specialist neurochirurg, Dumitru Mohan a început să colecţioneze tumorile pe care le-a extirpat de la pacienţi. Colecţia are peste o sută de astfel de tumori, ţinute în formol şi organizate atent în funcţie de mărime şi gravitate. „Colecţia asta îi ajută foarte mult pe studenţii mei. Ei pot să vadă cum arată o tumoare de un anumit fel şi să o studieze”, spune doctorul.

Întrebări şi răspunsuri
De unde v-a venit ideea unei colecţii de tumori?
Profesorul meu de la Bucureşti avea încă de pe atunci o astfel de colecţie, doar că de câteva ori mai mare decât a mea. Mi s-a părut o idee excelentă şi am adoptat-o şi eu.

Aveţi vreun caz mai special care v-a rămas în minte şi care v-a marcat?
Da, îmi aduc aminte că la Bucureşti a fost operată o studentă la farmacie, Dana o chema. Avea o tumoare benignă pe creierul mic. Tumoarea a fost extirpată, dar fata a murit după şapte zile din cauza unor complicaţii postoperatorii. Am rămas prieten bun cu părinţii fetei.

Ce-i place
Doctorului Mohan îi place să lucreze în lemn, meserie învăţată de la tatăl său înainte de a ajunge medic. El spune că se pricepe foarte bine la aşa ceva pentru că îi place foarte mult.

Ce nu-i place
Medicul spune că nu-i plac oamenii care mint. El nu suportă neseriozitatea şi ar pedepsi drastic hoţia.

Profil
Născut. 7 februarie 1951 Copşa Mică, judeţul Sibiu
Familie. Necăsătorit, are doi băieţi
Studii. Facultatea de Medicină Generală din Cluj Napoca şi rezidenţiatul în neurochirurgie la Bucureşti

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite