Poliţiştii acuzaţi de tortură de doi orădeni, tată și fiu, dau vina pe victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Baba şi fiul său, implicaţi într-un scandal, sunt cercetaţi penal. Cei doi orădeni sunt acuzaţi de poliţişti de ultraj, dosarul fiind în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

„Baba a încercat să iasă cu maşina de pe marginea drumului şi a atins un alt autovehicul. A izbucnit o ceartă între cei doi şoferi şi un cetăţean a chemat poliţia. Baba a refuzat să fie legitimat, fiind violent”, a declarat, în această dimineaţă, Vasile Popa, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Potrivit acestuia, coliziunea dintre cele două maşini nu a lăsat nicio urmă pe autovehicule. Vasile Popa a subliniat că, din datele de care dispun procurorii, pe strada Moldovei au intervenit în acea sâmbătă noapte doar patru poliţişti, nu doisprezece, cum susţine Dumitru Baba. Vasile Popa a mai spus că parchetul va avea o concluzie a cercetărilor, până la sfârşitul acestei săptămâni.

Cine a fost violent

De cealaltă parte, Dumitru Baba, în vârstă de 42 ani, susţine în continuare că poliţiştii l-au torturat fără motiv. În plus, el spune că nici măcar nu s-a aflat la volan în seara scandalului. Internat la Spitalul Clinic Judeţean Oradea, din dimineaţa zilei de duminică 19 septembrie, Baba ar putea fi operat în curând la maxilarul stâng. Fiul său Alexandru are dureri constante de cap şi câteva cucuie mari. Şi el este încă în spital.

Surse din rândul poliţiştilor susţin că Baba ar fi un traficat de ţigări şi că acesta şi fiul lui ar fi fost extrem de violenţi cu cei care au încercat să-i legitimize, muşcându-l chiar de organele genitale pe unul dintre oamenii legii. Dumitru Baba, care a depus deja o plângere penală împotriva poliţiştilor, acuzându-i de tortură şi abuz, neagă acuzaţiile acestora. „Să dovedească dacă sunt sau nu traficant. Când au fost la mine acasă, la percheziţie, în urmă cu câteva săptămâni, i-am invitat frumos în casă şi nu au fost probleme. Dar aceia erau ofiţeri, oameni cu studii, nu nişte brute care nu ştiu cum de au trecut de examenul psihologic”, a spus Baba.

Poliţiştii au ajuns în puşcărie

Dumitru Baba este o cunoştinţă veche a poliţiştilor orădeni. În decembrie 2001 acesta, în calitate de administrator al unei firme care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Rogerius, i-a reclamat la Parchet pe ofiţerii Cristian Samoilă şi Dumitru Cionca, şef şi subaltern la Biroul Ordine Publică al Poliţiei Oradea, susţinând că aceştia îi pretindeau  în fiecare lună o „taxă de protecţie”, pentru comerţ ilicit cu ţigări. Cei doi au făcut şase ani de închisoare, iar în 2008 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis ca Statul Român să le achite despăgubiri de câte 2.000 de euro, din cauza unor vicii de procedură.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite