FOTO Două parcuri din Oradea şi-au schimbat complet înfăţişarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orădenii au parcuri noi
Orădenii au parcuri noi

Două parcuri din Oradea şi-au schimbat înfăţişarea. Este vorba de Parcul Liniştii şi Parcul Padiş. Odată ce recepţionarea lucrărilor, orădenii se vor putea bucura de peste două hectare de spaţiu verde.

Cimitirul Olosig  există din anul 1779. Din anul 1972, zona primeşte statutul de spaţiu verde, fără a se face însă vreo investiţie. La începutul anului 1995, încep demersurile pentru transformarea sa în parc. Din fostul cimitir s-au păstrat capela familiei Haller, construită în 1841 şi care în prezent se află în renovare, capela Markovits, precum şi capela arhitecţilor Rimanoczy, care urmează să fie şi ea renovată.

Orădenii au parcuri noi Orădenii au parcuri noi Orădenii au parcuri noi

<a target="_blank" href="http://www.adevarul.ro/locale/oradea/Oradenii-parcuri_5_754774521.html" rel="nofollow"><i>Dă click pentru a vedea mai multe fotografii!</i></a>

„Parcul a fost gândit în aşa fel încât să să răspundă atât nevoilor copiilor, cât şi tinerilor, dar şi persoanelor de vârsta a treia. Astfel, Primăria Oradea a amplasat aici complexe de joacă pentru copii, dotate cu tobogane, balansoare, leagăne şi turnuri, dar şi terenuri de minibaschet, skateboard şi minifotbal pentru tineri. Totodată, parcul are şi zone mai liniştite, foişoarele sau pergolele pentru trandafiri, locuri unde persoanele mai în vârstă se pot relaxa", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Firma executantă a lucrărilor este S.C. Drumuri Bihor S.A.,în  ascociere cu S.C. Selina SRL, S.C. Rithmotec S.R.L şi S.C. Paniman S.R.L, iar valoarea contractului de execuţie este de 3.127.361, 80 lei (inclusiv TVA).

Parcul Liniştii are acum o nouă înfăţişare. Zona este traversată  de alei pietonale, alei pentru ciclişti şi alei pentru jogging în lungime totală de 1.366 ml, în mijlocul parcului a fost amenajat un scuar de relaxare dotat cu bănci de odihnă şi măsuţe, iar lângă acest loc s-a construit o fântână arteziană. Suprafaţa totală amenajată a parcului este de 15.000 mp.

Totodată, parcul este prevăzut cu două toalete publice fucţionale, dar şi cu cişmele de apă.

Şi parcul Padiş s-a bucurat de investiţii, în ultima vreme. Aici, lucrările au început în primăvara acestui an, în prezent aflându-se în stadiul de recepţie.  Parcul Padiş se află în  Cartierul Ioşia, fiind cuprins între str. Padişului - Calea Aradului - str. Vlădeasa şi str. Octavian Goga.

„Dacă înainte, aici se afla un teren neamenajat, care nu îndeplinea nici pe departe cerinţele unui parc funcţional, acum locuitorii zonei, şi nu numai, beneficiază în acelaşi spaţiu atât de locuri de relaxare amenajate corespunzător cu bănci de odihnă, coşuri de gunoi, dar şi de spaţii de joacă pentru cei mici. Suprafaţa totală amenajată în cadrul lucrărilor desfăşurate în Parcul Padiş este de aproapte 10.000 mp", a completat viceprimarul municipiului, Mircea Mălan. Astfel, în Parcul Padiş s-a amenajat un loc de joacă pentru copii împrejmuit cu un gard de lemn, s-a realizat o alee centrală cu pavaj din piatră cubică, s-a construit o fântână arteziană tip arici, s-au montat 60 de bănci de odihnă, 20 de coşuri de gunoi menajer, trei cişmele de apă potabilă. Vegetaţia este formată din arbori, arbuşti, flori şi gazon, pentru care s-a instalat deja un  sistem de irigare.

Lucrările din  Parcul Padiş au fost executate de S.C. Selina S.R.L în asociere cu  S.C. Proexco S.R.L şi S.C. Paniman S.R.L, iar valoarea contractului este de 1.333.682 cu TVA inclus, această sumă incluzând atât proiectarea, cât şi execuţia lucrării.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite