PORTRET: Dorin Crăciun a inventat un sistem de reciclare pentru pet-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Crăciun
Dorin Crăciun

Orădeanul a inventat un sistem de reciclare pentru pet-uri pentru care încearcă să obţină un brevet. În urmă cu câţiva ani, pe când se afla în concediu cu familia la Călimăneşti, jandarmul Dorin Crăciun a văzut care este efectul pet-urilor asupra mediului înconjurător.


„Toată zona aceea sălbatică era plină de pet-uri. Băieţelul meu, care avea patru ani, m-a întrebat de ce nu se pot aduna”, îşi aminteşte maiorul Dorin Crăciun, angajat la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor. „Atunci i-am zis că o să-i fac un sistem să le putem colecta şi să nu mai poluăm mediul”, a povestit jandarmul.

Cum s-a născut Peteg

După ce a venit acasă din vacanţă maiorul a început să se documenteze despre ce înseamnă colectarea pet-urilor. „Am aflat atunci că sistemele care existau aveau capacitate mică şi erau greu de manevrat şi de curăţat”, a explicat jandarmul. Orădeanul a găsit în final o soluţie ieftină, care se poate aplica oriunde. Este vorba despre nişte saci, dintr-un material reciclabil, cu capacitate de 40 de litri, triplă faţă de ce exista până atunci.
„Am făcut un model şi l-am adus la serviciu. Pe urmă am aplicat un chestionar colegilor să văd câte pet-uri se strâng într-o lună. Aşa am aflat că toţi colegii mei cu ce consumă la serviciu şi acasă adună 14.340 de pet-uri lunar”, a spus maiorul.

Cu timpul a reuşit să-şi perfecţioneze invenţia şi i-a găsit o denumire, Peteg. În anul 2008 a înregistrat marca. Între timp a început să facă demersurile pentru a-şi breveta invenţia. „M-am implicat în acţiunile pentru protecţia mediului pentru că mediul este o parte din viaţa noastră. Trebuie să avem grijă de el, dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii noştri”, consideră maiorul Dorin Crăciun.

Preşedinte de club sportiv

Jandarmul doreşte acum să-şi implementeze sistemul de colectare şi în alte instituţii publice. Pentru a-i determina pe oameni să se implice în colectarea pet-urilor, Dorin Crăciun s-a gândit să ofere şi premii instituţiilor care vor strânge cât mai multe flacoane. Premiile constau în abonamente la terenul multifuncţional al clubului sportiv Ulpianum Oradea, pe care tot el îl conduce.

Clubul a fost înfiinţat în anul 2008, la iniţiativa lui şi deja numără peste patru sute de membri. După înfiinţarea clubului a contribuit şi la realizarea unei bazei multifuncţionale, în incinta unităţii de jandarmi, unde colegii lui pot face pregătire fizică. Acum are planuri mari şi cu baza sportivă. Doreşte să o extindă şi să facă o sală de fitness şi un perete pentru căţărat, la care să aibă acces, pe bază de abonament oricine din Oradea, pasionat de alpinism.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi ajuns la jandarmi?
Am vrut să duc mai departe o tradiţie din familie.

Cum aţi ajuns să vă stabiliţi la Oradea?
Am fost repartizat la unitatea de aici, m-am căsătorit şi am rămas în Oradea.

Ce funcţii aţi ocupat în cadrul unităţii?
Iniţial am fost comandat de pluton şi din 2005 mă ocup de pregătirea personalului şi educaţie, acesta fiind şi motivul pentru care m-am implicat în tot felul de proiecte.

Ce-i place
Să citească, să navigheze pe Internet, să se implice în proiecte pentru binele comunităţii.

Ce nu-i place
„Nu-mi place indiferenţa oamenilor, lipsa timpului, lipsa de educaţie a multor semeni”, a spus jandarmul.

Profil
Născut. 21 mai 1973, Cehu Silvaniei.
Studii. Academia de Poliţie, Bucureşti; Facultatea de Ştiinţe Economice, Oradea.
Familie. Căsătorit, 2 copii - o fetiţă şi un băiat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite