Doi orădeni reținuți pentru infracțiuni cu carduri și deținere de euro falși

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii orădeni au reuşit destructurarea unei reţele de crimă organizată, specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice. Membrii grupului infracţional, cu vârste cuprinse între 22 şi 34 de ani, din judeţele Bihor, Timiş, Caraş Severin, Dolj şi Municipiul Bucureşti, erau coordonaţi de Iuliu Iulian Ciorba, de 34 de ani, din Oradea.

Falsificatorii sunt suspectați că, începând cu anul 2009, au constituit o grupare infracţională organizată, care acţiona pe zona de vest a ţării, respectiv în judeţele Bihor, Timiş, Arad şi Caraş Severin, în scopul obţinerii de foloase materiale ilicite, prin falsificarea şi punerea în circulaţie de mijloace de plată electronică, prin intermediul terminalelor de plată instalate de instituţiile bancare la diverşi comercianţi.

Liderul organizației se pare că era chiar orădanul Iulian Iuliu Ciorbă se pare că obţinea datele de identificare ale cărţilor de credit de la alţi membri ai grupării, pe care le inscripţiona cu ajutorul dispozitivelor electronice speciale pe benzile magnetice ale cărţilor de credit. Cardurile astfel falsificate erau folosite de cei în cauză pentru cumpărături din magazine care comercializau băuturi, ţigări, bijuterii, ceasuri, îmbrăcăminte, cu sau fără complicitatea angajaţilor.

Cardurile falsificate erau folosite inclusiv la terminalele de acceptare a plăţilor electronice instalate la sediile unor firme deţinute de unii dintre membri grupării. Liderul reţelei recompensa activitatea infracţională a celor 15 suspecţi din subordine, cu sume cuprinse între 400 - 4.000 de lei, în funcţie de "profitul" obţinut.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii B.C.C.O. Oradea, au reuşit prinderea în flagrant, pe raza localităţii timişene Lugoj, a liderului grupării, orădeanul C.I.I., de 34 de ani, care, împreună cu trei dintre membri reţelei, deţineau asupra lor, în vederea punerii în circulaţie, suma de 35.000 de euro contrafăcuţi. Cercetările utlerioare au relevat faptul că banii contrafăcuţi proveneau din Bulgaria şi au fost introduşi în ţară de un membru al grupului, cu puţin timp înainte de prinderea acestora în flagrant.

Valoarea prejudiciului cauzat titularilor de drept ai conturilor de card fraudate de cei 16 suspecţi este estimat la peste 600.000 de euro.

Despre Ovidiu Toderici din Oradea, vecinii spun că după căsătorie s-a mutat din casa părintească, unde are domiciliul în buletin. „Nu părea să fie băiat rău. Era muncitor şi îl ajuta mult pe tatăl său care e instalator", a spus Irina Heredea, una din vecinele lui Toderici. Femeia a mai spus că bărbatul de 33 de ani nu ar fi ştiut că transportă bani falşi, fiind rugat doar să-i ducă pe ceilalţi cu maşina. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse cuprinse între 5 şi 20 ani închisoare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite