Oradea: Dispută pentru un pod nou la Silvaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Dispută pentru  un pod nou la Silvaş
Oradea: Dispută pentru un pod nou la Silvaş

Locuitorii din zonă se împart în două tabere când vine vorba despre avantajele şi dezavantajele acestui proiect.

Iniţiativa unui întreprinzător de a construi un pod în zona Silvaş este privită cu suspiciune de cei care locuiesc în zonă. 

„Am aflat de pe internet că se vrea construirea unui pod în zona noastră”, a spus Florica Miclea, o orădeancă ce locuieşte pe strada Făcliei. Ea este îngrijorată că traficul va fi şi mai greoi pe strada ei. „Strada asta este foarte îngustă. Nu-mi dau seama cum va fi organizat traficul dacă se construieşte podul. Cred că pentru a ajunge pe strada Clujului noi tot va trebui să ocolim”, mai spune Florica Miclea. Ea crede că mai întâi ar trebui organizată o dezbatere publică în care să cetăţenii să afle mai multe detalii despre proiectul acesta. „Acum noi vorbim doar din auzite, din ce am citit pe internet. Dacă am avea mai multe detalii, probabil aş fi de acord sau m-aş împotrivi mai tare”, adaugă ea.

Locuitorii se tem de aglomerație

Nicoleta Bogdan, care locuiește pe o stradă adiacentă Făcliei, nu este încântată de ideea construirii podului. „Traficul este și acum aglomerat, mai ales dimineața când merg copiii la școală. Stăm la trei semafoare până ieșim în intersecția de la Magheru”, explică orădeanca. În opinia ei, cu podul nou, traficul ar fi și mai aglomerat. „Va fi riscant mai ales pentru copiii care vin la ștrand sau la cursurile de înot. Iar Parcul Brătianu nu va mai fi pentru agrement și aer curat cu atâtea noxe emise de mașini”, adaugă Nicoleta Bogdan. Ea înțelege dorința hotelierilor de a avea un pod acolo, dar crede că locuitorii din zonă nu vor fi mai fericiți cu podul. 

Pro pod

Nelu Racolţa este întru totul de acord cu construirea podului. „Ar scurta drumul cu patru kilometri. Bineînţeles că sunt de acord cu realizarea lui. Orice infrastructură care scurtează distanţele este binevenită”, spune şoferul. Ideea construirii unui pod peste Crișul Repede este acceptată de firme. „Un pod peste Criș ne-ar avantaja enorm. Ar scurta drumul până la Calea Clujului cu patru kilometri”, ne-a spus Octavian Floruța, juristul hotelului Terra. Acesta este însă de părere că înainte ar trebui organizată o dezbatere publică, iar podul să fie construit conform standardelor de construcții. „Nu știu unde vor să-l contruiască. Dacă îl fac după cascadă, este condamnat pentru că apa îi va distruge picioarele”, mai spune Floruța. 

image
image

   

image



Locuitorii din zona Silvaș au opinii diferite despre planurile unei firme private, de a construi un pod nou în zonă.

Iniţiativă privată

O firmă privată s-a oferit să construiască un pod peste Crişul Repede, cerând în schimb primăriei o limbă de teren care îi secţionează proprietatea şi o fâşie de teren de la marginea acesteia. Întreprinzătorul vrea să realizeze acolo un hotel şi spaţii de divertisment. În schimb va construi podul pe cheltuiala lui. „Podul respectiv va descărca traficul de pe deal şi din zona Podgoria. La încheierea investiţiei va fi preluat în proprietatea municipalităţii”, a spus primarul Ilie Bolojan. Valoarea totală a investiţiei în pod se ridică la trei milioane de euro. Investiţia în hotelul cu opt etaje şi centrul de agrement cu patru etaje se ridică la 30 de milioane de euro. Primăria a inclus în contractul de parteneriat măsuri asiguratorii dure, în cazul în care întreprinzătorul nu îşi onorează contractul.

image



Podul va descărca o parte din traficul care se desfăşoară pe deal şi în zona Podgoria.
Ilie Bolojan, primarul Oradei

Aş vrea mai multe informaţii despre podul acesta. Acum nu prea sunt de acord cu el.
Florica Miclea, orădean

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite