Directorii Băncii Transilvania Oradea, arestaţi pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv şi directorul adjunct al Băncii Transilvania din Oradea au fost arestaţi în cursul zile de azi, pentru zece zile, de către Tribunalul Bucureşti. Ana Lucia Pojoca şi Mircea Romeo Oanţă, sunt acuzaţi de favorizarea infractorilor şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Directorii Băncii Transilvania au fost reţinuţi în cursul zilei de miercuri, de căt Poliţia Capitalei, în cadrul unei anchete care urmăreşte destructurarea unei grupări acuzată de un prejudiciu de aproximativ 500.000 euro.

Potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti, în cursul zilei de miercuri a fost declanşată o acţiune ce constă în efectuarea a 17 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Prahova şi Ilfov, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în vederea probării activităţii infracţionale a membrilor unei grupări specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, prin care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 500.000 euro.

"În cursul lunii iunie 2012, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de 18 persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în perioada 2010-2011.

Activitatea infracţională a constat în diminuarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

Veniturile obţinute din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost introduse în circuite financiare succesive fictive apte să asigure reintroducerea sumelor de bani în conturi personale sau ale unor societăţi comerciale.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Fraudelor, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţia de Operaţiuni Speciale, lucrători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informaţii, în cursul acestora fiind puse în executare 18 de mandate de aducere", se arată în comunicatul Parchetului Bucureşti.

O societate comercială administrată de unul dintre participanţi achiziţiona cereale sau alte produse de la mici producători la preţuri reduse, fără a întocmi documente fiscale şi o vindea, apoi, cu documente, altor firme.

Pentru a se acoperi cu documente pentru cerealele cumpărate la negru, alţi membrii ai grupării au preluat firme fantomă în numele căreia au făcut achiziţii şi vânzări fictive fictive de cereale către prima societate.

„Cu toate că mărfurile nu existau şi nu se livrau în aceste cazuri, plata se făcea în mod real către societăţile intermediare. Din conturile societăţilor intermediare, banii erau transferaţi în conturile personale ale persoanelor cercetare. Ulterior, banii erau reintroduşi în circuitul fictiv", susţin procurorii.

Printre cei anchetaţi se numără şi Dan Kondratov, fostul preşedinte al Kondratov SRL Oradea, iar cei doi directori de bancă sunt suspectaţi că, pentru a îngreuna urmărirea penală începută împotriva grupării, Ei au contactat una dintre persoanele cercetate şi au încunoştiinţat-o despre existenţa şi stadiul cercetărilor.  O altă persoană a fost arestată pentru 15 zile, în vreme ce pentru celelalte 5 persoane s-au emis mandate de arestare pe 29 de zile.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite