Din pricina restanțelor, Electrocentrale Oradea e la mâna furnizorilor de combustibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Electrocentrale Oradea recunoaște că societatea este îngropată în datorii. Anual, compania acumulează 20 de milioane de lei pierderi, care se reflectă în datoriile față de furnizori. Dacă furnizorii de combustibil ar cere falimentul, ar avea câștig de cauză în instanță, iar orădenii ar rămâne fără căldură.

SC Electrocentrale Oradea (CET) e la un pas de a se trezi cu conturile blocate şi în imposibilitatea de a mai încălzi oraşul. Compania este la mâna furnizorilor de cărbune și păcură care pot oricând să ceară falimentul CET. Principalul creditor al CET este SNL Oltenia, care anul trecut a iertat societatea de o datorie de 15 milioane de lei anul trecut, datorie intervenției Guvernului.  "Vom încerca să reluăm procedura de anul trecut, de a obține o Hotărâre Guvernamentală pentru păsuirea unor datorii", spune directorul CET, Dragoș Gligor. Gligor consideră că ar avea șanse de "iertare" și anul acesta, pentru că unitatea din Oradea este sub-finanțată comparativ cu alte unități din țară.

În plus, în 2009, CET Oradea a primit a primit ajutor din partea guvernului de un milion de lei, în timp ce Brașovul a primit ajutor de 56 de milioane lei, iar Arad de 19 milioane lei. Asta în condițiile în care ANRE impune pentru Oradea prețuri mult mai mici la gigacalorie decât în alte orașe. "Și prețul mic ne duce în pierdere. Noi facturăm pentru orădeni 289 de lei pe gigacalorie, în condițiile în care alte regii facturează 360 de lei pe gigacalorie.", spune Gligor.

Diferenţa dintre preţul de cost şi cel de vânzare a fost anul trecut de 54 de lei pe gigacalorie. În ultimii trei ani, din pricina acestor pierderi,  CET a acumulat debite de 60 de milioane de lei, așa cum a mai explicat șeful CET. Nu în ultimul rând, compania e trasă în jos de asociațiile de proprietari rău platnice. La 1 ianuarie, CET avea de recuperate peste patru milioane de lei, restanțe cumulate de la 170 de asociații de proprietari. La ceste restanțe se adaugă 4,7 milioane lei datorii de la firme,  în condiţiile în care peste un milion datorează două firme falimentare: Stimin şi Crişul Favorit.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite