Digurile și barajele apără județul Bihor de inundațiile provocate de topirea zăpezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasztor Sandor
Pasztor Sandor

Din cauza topirii nămeților, fapt care de multe ori crește riscul producerii de inundații, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a făcut simulări pentru a determina zonele de risc din Bihor. După cercetările instituției, în județ nu vor fi probleme majore, datorită barajelor și digurilor construite în ultima perioadă.

Unul dintre factorii datorită căruia există șanse mici ca să se producă inundații este topirea treptată a zăpezii.

„Debitele râurilor sunt sub valorile medii constante. Suntem după o perioadă secetoasă iar temperaturile din ultima lună au fost scăzute", a spus în cadrul unei conferințe directorul ABA Crișuri, Pasztor Sandor. Deși, în zonele muntoase, cum ar fi la Stâna de Vale, o încălzire bruscă a vremii ar putea face ravagii.

„Echivalentul acestei zăpezi, dacă se topeşte, este de 300 de litri de apă pe metrul pătrat. Ploi care să aibă acest echivalent, noi nu am avut până acum la nivelul judeţului. Judeţul nostru este cel mai bine echipat în ce priveşte acumulările permanente şi nepermanente", a adăugat Pasztor. În Bihor 14 acumulări permanente şi nepermanente şi peste 670 de maluri îndiguite, investiții care ajută foarte mult în prevenirea inundațiilor.

La șes, risc mai mare

Cu toate că, dacă vremea rămâne constantă și zăpada nu se topește dintr-o dată riscul de inundații este mic în Bihor, la șes s-ar putea să fie câteva probleme.

„În situaţia în care vine o ploaie caldă şi se vor umfla pârâiele este posibil să fie probleme în zonele de şes cu îmbăltirea. Am identificat că ar putea exista un astfel de pericol Valea Topa, Crişul Pietros, care în proporţie de 99% nu trece prin localităţi, Valea Roşia şi Crişul Negru în aval de Tăut, acestea urmând să fie supravegheate atent în perioada următoare", a explicat directorul ABA Crișuri.     

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite