Dezvoltatorul celui mai mare retail-park din Vestul ţării: „În România nu e criză"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graham Kilbane
Graham Kilbane

Graham Kilbane, dezvoltatorul Era Shopping Park Oradea, consideră că în România nu se mai poate vorbi de criză. Ca dovadă, faptul că anul acesta portofoliul Era Shopping Park s-a îmbogăţit cu 20 de clienţi noi, dintre care cel mai nou a închiriat o suprafaţă de 3.000 mp.

Cu ocazia inaugurării primului magazin Elvila din Oradea, deschis pe o suprafaţă de 3.000 de mp, în Era Shopping Park, Graham Kilbane a vorbit despre cât de greu se construieşte un retail-park de asemenea dimensiuni, în România. „Avem o suprafaţă construită de 80.000 mp, din care 65.000 mp sunt închiriabili. Valoarea investiţiei este de aproximativ 80 de milioane de euro", a spus Graham Kilbane. Centrul comercial a fost inagurat în 2009, însă de atunci s-a tot extins, numărul chiriaşilor crescând încet, dar sigur. „Piaţa de retail este una aparte. Clienţii vor să vadă proiectul finalizat, să poată să-şi dea seama unde vor lucra. În România este mult mai dificil decât în alte ţări, fiindcă aici totul e nou, nu există specialişti şi firme de consultanţă cu experienţă în dezvoltarea unor proiecte de asemenea anvergură", a spus Kilbane, care a fost implicat de-a lungul timpului în dezvoltarea sau administrarea mai multor centre comerciale din Marea Britanie, Polonia şi Cehia. „Este mult de învăţat, însă ca dezvoltator trebuie să speri la ce e mai bun şi să te pregăteşti pentru ce e mai rău", a spus britanicul.

Timpul provocărilor

Acesta a recunoscut că, în primă fază, în 2009, clienţii au fost greu de convins. „Leonardo şi Altex au deschis la trei luni după inaugurare. Sephora, care şi-a închis deocamdată punctul de lucru de la Oradea, se va întoarce când proiectul va fi finalizat. Anul acesta însă am reuşit să închiriem 20 de spaţii unor clienţi noi", a spus dezvoltatorul. Exprimându-şi convingerea că în România nu se mai poate vorbi despre criză, cel puţin nu aşa cum se întâmplă în Ungaria sau Grecia, Graham Kilbane, spune că acum e timpul provocărilor. „În România nu e criză. Sunt numai provocări!", a spus dezvoltatorul. Referitor la acest capitol, Kilbane a recunoscut că provocarea cea mai mare a fost să găsească banii necesari finalizării proiectului, având în vedere faptul că şi băncile au avut problemele lor. „A luat mult să ne câştigăm credibilitatea, fiindcă am deschis în etape, dar acum vom avea cel mai mare parc pentru mobilă din judeţul Bihor, odată cu inaugurarea magazinelor Elvila şi Mobexpert, care se va deschide în primăvară", a spus Kilbane.

Soluţii pentru România

 Dezvoltatorul Era Shopping Park crede că soluţia pentru economia românească o reprezintă eficientizarea absorbţiei banilor europeni. „Trebuie construită infrastructura. Polonia o duce atât de bine şi pentru că zona industrială este perfect conectată cu Germania", a spus Kilbane.

„Era Shopping Park reprezintă cel mai amplu proiect de dezvoltare regională de retail park-uri", Graham Kilbane

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite