DEZASTRU Șomerii sunt obligați să lucreze la peste 50 de kilometri de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii încearcă să se angajeze prin AJOFM
Şomerii încearcă să se angajeze prin AJOFM

Noile legi cu privire la acordarea șomajului provoacă indignare și în județul nostru. Numărul șomerilor din Bihor care nu mai beneficiază de ajutor este în creștere. În plus, noile reguli de acordare a ajutorului pentru cei lăsați pe drumuri de companii se înăspresc din ianuarie 2011.

Una dintre veștile proaste pentru șomeri este aceea că, în cazul în care primesc un loc de muncă și-l refuză, nu vor mai primi ajutorul de șomaj. Oamenii sunt obligați să accepte orice job care se află inclusiv la peste 50 de kilometri de orașul în care trăiesc, chiar dacă nu li se decontează transportul sau salariul propus abia acoperă mâncarea și drumul.

Concediul medical se depune în 24 de ore

Una dintre regulile noi care a intrat în vigoare chiar din data de 16 decembrie este aceea șomerii care se îmbolnăvesc în timpul perioadei de șomaj în care primesc bani de la stat, trebuie să depună la AJOFM adeverințe de concedii medicale în cel mult 24 de ore de la emiterea acestora. În caz contrar, șomerii nu mai beneficiază de prelungirea duratei în care primesc banii.

Indemnizația de șomaj scade

Poate cea mai proastă veste pe anul viitor însă este că indemnizațai de șomaj va fi mai mică. Începând cu data de 1 ianuarie 2011, procentul ajutorul de șomaj nu va mai fi calculat din salariul minim pe economie. „Dacă până în prezent ajutorul de șomaj reprezenta 75% din salariul minim pe economie, de acum, va fi 75% din indicatorul social de referință, care este de 500 de lei", a explicat Maricica Juca, purtătorul de cuvânt al instituției. Dacă până acum șomerii primeau 450 de lei pe lună, de la anul vor trebui să se mulțumească cu 375 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite