Deţinuţii Penitenciarului Oradea sunt consultaţi cu ajutorul telemedicinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect pilot de zeci de mii de euro permite consultarea celor aflaţi în detenţie de către medici aflaţi la sute de kilometri distanţă. Sistemul de telemedicină face parte dintr-un program pilot, care potrivit medicilor de la Dej, este unic în Penitenciarele din Europa

Deţinuţii Penitenciarului Oradea au parte de consultaţii medicale online. Aceştia sunt diagnosticaţi cu ajutorul telemedicinei de către specialiştii de la Spitalul Penitenciarului Dej sau chiar de către cei de la Spitalul Penitenciar din Bucureşti.

Diagnostic online

Orădeanul Alexandru Covaci, în vârstă de 65 de ani, a fost unul dintre deţinuţii Penitenciarului din Oradea care a beneficiat de consultaţie online. O durere la picior îi dă bătăi de cap de câteva zile şi a apelat la ajutorul medicilor. Consultaţia a fost una mai puţin obişnuită. Ajuns în cabinetul medical, el a intrat în legătură cu medicii specialişti din cadrul Spitalului Penitenciar Dej, care l-au consultat virtual şi i-au prescris un tratament, urmând ca după terminarea lui să revină la o nouă întrevedere.

"Am dureri la picior şi am venit la consultaţie. Domnii doctori mi-au prescris un tratament care sper să mă ajute", ne-a spus Alexandru Covaciu. El este  închis în Penitenciarul Oradea pentru furt, fiind condamnat la trei ani de închisoare.

Cum se derulează o consultaţie

Pacientul intra în cabinet unde există un monitor în care îi vede şi îi aude pe medicii de la Spitalul Penitenciarului Dej. Aceştia din urmă îi pot adresa întrebări şi îl pot vedea. Mai mult, rezultatele aparatelor pentru ecografie, endoscopie sau EKG sunt afişate pe monitorul specialiştilor aflaţi la sute de kilometi depărtare.

Unic în Europa

Sistemul de telemedicină face parte dintr-un program pilot, care potrivit medicilor de la Dej, este unic în Penitenciarele din Europa. Aparatura şi toate costurile care se impun sunt suportate, timp de şase luni , de către parteneri americani, după această perioadă urmând să se ia decizia dacă proiectul va continua sau nu. „Ideea proiectului ne-a venit în urmă cu patru ani, când am participat la un congres în Polonia, unde partenerii americani ne-au prezentat sistemul. S-a ales implementarea lui pentru a reduce costul, dar şi pentru o siguranţa mai bună a deţinuţilor", a precizat Lucian Hulpoi, medic primar chirurg şi directorul Spitalului Penitenciar Dej

Proiect pilot

Proiectul este unul pilot, a început în data de 23 martie şi se va derula pe perioada a şase luni. Până în prezent au fost acordate 23 de consultaţii medicale, în Penitenciarul din Oradea. "Este un lucru nou şi util. Putem acorda asistenţă medicală la 300 de kilometri distanţă, şi în acelaşi timp suplimentăm lipsa personalului de specialitate. Pe lângă o consultaţie simplă, pacientul mai poate beneficia de ecografie, endoscopie sau EKG", a mai afirmat  dr. Lucian Hulpoi.

Valoarea proiectului depăşeşte 50.000 de euro, un singur ecograf costând 10.000 de euro. Consultaţiile pacienţilor au loc de două ori pe săptămână, lunea şi miercurea, în funcţie de simptomele pe care le acuză. La Penitenciarul Oradea sunt trei medici specialişti şi un stomatolog, care au în grijă circa 600 de deţinuţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite