PORTRET / Denis Derecichei astronom de la doar 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este un mare iubitor al astronomiei, pe care a descoperit-o întâmplător. A fost atât de fascinat la primele cursuri, încât acum este un olimpic în acest domeniu.

Denis a avut doar 12 ani când curiozitatea l-a împins spre clasa din şcoală unde se făceau cursuri de astronomie. După ce a aflat care sunt condiţiile pentru a participa la ore, elevul s-a înscris pe lista tinerilor pasionaţi de studiul astrelor. De atunci nu mai vrea să renunţe la această pasiune.
„Eram într-o excursie cu şcoala când am aflat de la un coleg că profesorul nostru de fizică ţine după masa cursuri opţionale de astronomie. Am vorbit cu domnul profesor şi am stabilit să ne întâlnim la curs şi de atunci studiez astronomia”, povesteşte elevul.

Salt în lotul naţional
Denis spune că încă de când era foarte mic i-a plăcut astronomia. „Ţin minte că ma uitam şi atunci la televizor la documentare pe această temă”, povesteşte Denis. La doar 12 ani, băiatul a participat la prima lui olimpiadă naţională de astronomie, care a avut loc la Cluj Napoca, unde a obţinut o menţiune. El a fost cel mai tânăr concurent. Tot de atunci a intrat în lotul naţional de astronomie. Din 2006, adică de la 12 ani, Denis a participat în fiecare an la olimpiada de astronomie. Cele mai importante rezultate le-a avut anul trecut, când a luat locul II la olimpiada de la Bârlad şi anul acesta locul I la olimpiada naţională de la Călimăneşti. Tot anul acesta Denis a ajuns la olimpiada internaţională din China, unde a luat medalia de bronz.

De când este liceean, Denis a început să vadă astronomia ca pe mai mult decât o pasiune, el spune că vrea să studieze şi mai aprofundat această ştiinţă. „Aş vrea ca după ce termin liceul să studiez astronomia la o facultate din străinătate. Mă pregătesc mult pentru acest lucru. Pentru mine astronomia este acum mai mult decât o pasiune. Aş vrea să ajung să studiez în Germania sau Franţa”, a spus elevul.

Planuri schimbate în funcţie de astre
Lui Denis astronomia i-a deschis orizonturi noi, i-a schimbat viaţa. El spune că a ajuns să cunoască şi alţi copii de vârsta lui care au aceleaşi preocupări, atât români, cât şi străini. El merge în fiecare an la Călimăneşti, unde se pregăteşte cu lotul naţional de astronomie. Denis spune că a luat contact cu lumea astronomiei şi a început să se perfecţioneze în această ştiinţă, în primul rând datorită profesorului său Marin Bica.
„Domnul Bica este cel care m-a iniţiat în ceea ce priveşte astronomia, el este ca un al doilea tată pentru mine. Tot el mă ajută şi acum să mă perfecţionez şi să ajung să obţin rezultate cît mai bune la olimpiadele naţionale şi internaţionale”, spune Denis.

Întrebări şi răspunsuri

Este complicată astronomia?
Nu este foarte complicată, dar trebuie să-ţi placă matematica şi fizica pentru că se folosesc în astronomie.

Unde ai vrea să ajungi să lucrezi după ce vei termina o facultate?
Îmi doresc să ajuns să lucrez la un mare observator al lumii. Pentru mine asta ar fi cea mai mare realizare.

Ce-i place
Lui Denis îi place muzica simfonică, plimbările în aer liber cu prietenii şi, bineînţeles, excursiile.

Ce nu-i place
Lui Denis nu-i plac oamenii superficiali. El spune că nu-i place corupţia şi birocraţia.

Profil
Născut. 11 iunie 1994 Oradea.
Studii. Elev la Liceul Teologic Baptist Emanuel.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite