De 1 Decembrie, Tokes cere autonomie pentru maghiarii din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tokes Laszlo
Tokes Laszlo

Vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, le-a urat românilor o sărbătoare plăcută de 1 Decembrie, prin intermediul unei scrisori deschise, după ce s-a arătat deranjat de faptul că românii din Transilvania nu beneficiază de autonomie.

Tokes Laszlo a ținut să sublinieze că în urmă cu 93 de ani, încălcându-se mai multe principii și fără să fie consultată populaţia maghiară implicată, Transilvania şi alte regiuni ale Ungariei au fost rupte de „ţara mamă‟. Motiv pentru care acesta cere autonomia românilor din Transilvania. „Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare şi autonomia naţională, aşa cum prevede chiar şi Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918‟, a spus Tokes în scrisoarea deschisă.  

Acesta a mai arătat că în ciuda faptului că aparent România acordă drepturi maghiarilor, nu toate universitățile din România au secții în limba maghiară. „Este inadmisibil şi intolerabil faptul ca în Transilvania aparţinând României, în ţara noastră natală, la universitatea noastră, odinioară maghiară, din Târgu Mureş, noi maghiarii azi nu mai putem avea nici măcar secţie maghiară de sine stătătoare‟, mai spune vicepreședintele Parlamentului European. În ciuda acuzațiilor aduse, acesta spune că le dorește românilor o sărbătoare plăcută.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite