Decanul Vasile Bara ar putea fi destituit pentru afaceri ilegale cu terenurile universităţii orădene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bara, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea
Vasile Bara, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea

Decanul Facultăţii de Protecţia Mediului din cadrul Universităţii din Oradea ar putea fi destituit din funcţie, după ce inventarierea terenurilor universităţii a scos la iveală două contracte pe care Vasile Bara le-a semnat ilegal cu o firmă din Carei. Practic acesta a arendat 10 hectare de teren, fără să anunţe Universitatea din Oradea de acest lucru.

Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea (UO), a declarat astăzi că a depus o sesizare la Senatul Universităţii, ca urmare a inventarierii terenurilor universităţii şi găsirii a două contracte de arendare semnate în mod ilegal de către decanul Vasile Bara. „La Carei avem un teren agricol de 10 hectare. Am găsit două contracte de arendare semnate de către Vasile Bara şi o firmă privată din Carei, primul pentru perioada 2004 - 2009 şi al doilea semnat în martie 2011, pentru o perioadă de şapte ani. Decanul a semnat aceste contracte fără să anunţe universitatea, fără implicarea juriştilor", a spus Cornel Antal. Practic, prin aceste contracte , Bara ar fi trebuit să beneficieze de contravaloarea a 1.000 de kg de porumb şi grâu la hectar. „Nu se ştie unde sunt banii câştigaţi", a mai spus rectorul UO.

Peste două săptămâni

Cornel Antal a propus Senatului Universităţii destituirea din funcţia de decan a lui Vasile Bara, însă acest lucru va fi discutat în şedinta de Senat care va avea loc peste două săptămâni. Până atunci o comisie de cercetare analizează situaţia decanului, fără a beneficia însă de sprijinul acestuia. „De fiecare dată când a fost chemat în faţa comisiei, am primit doar adeverinţa că este în concediu medical", a spus Antal.

Facultatea, o afacere de familie

Mai mult, Vasile Bara i-a închiriat fiului său, care este cadru didactic la facultatea condusă de acesta, un spaţiu din incinta Facultăţii de Protecţie a Mediului, fără a încheia un contract şi neaducând acest fapt la cunoştinţa conducerii UO. „Am găsit un spaţiu de aproximativ 4 mp la intrarea în curte pe partea stângă, în care funcţionează o societate comercială care execută servicii de copiere de tip xerox - cu două copiatoare în funcţie. Persoana descoperită la faţa locului ne-a spus să luăm legătura cu domnul decan Bara pentru clarificări în ceea ce priveşte spaţiul ocupat de SC Psihogin SRL, care este proprietara aparatelor, sau cu domnul Lucian Bara, administrator la această societate. În urma verificărilor efectuate, am descoperit că Facultatea de Protecţie a Mediului nu deţine niciun contract de închiriere cu societăţi comerciale", a spus Cornel Antal.

Plângere la poliţie

Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor a spus că Universitatea din Oradea a depus o plângere împotriva decanului. „Suntem în faza premergătoare începerii urmăririi penale", a spus Alina Dinu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite