Tânărul care și-a regăsit mama după 22 de ani, pregătit de psihologi pentru a doua întâlnire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Dumitru Enache, tânărul care a dispărut din București în 1988 și a fost găsit la Oradea după 22 de ani, revăzându-și mama în luna iulie, se pregătește pentru a doua întâlnire cu cea care i-a dat viață. În noiembrie își va primi numele original, renunțând la Dan Dan, numele cu care a crescut la Oradea.

Potrivit informațiilor primite de la Ștefan Goția, purtător de cuvânt la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Dan este un om nou, de când a revăzut-o pe mama sa, Constanța Tudor. „Faptul că are o familie l-a făcut să fie mai sigur pe el și are alt randament la locul de muncă", a spus Ștefan Goția. Pentru ca emoția puternică a revederii să nu îl afecteze negativ, Dan beneficiază de consiliere psihologică de specialitate, așa cum s-a întâmplat de altfel și înainte de prima întâlnire cu mama sa, după 22 de ani.  Dan urmează să-și ia un concediu de odihnă, pe care vrea să-l petreacă alături de Constanța Tudor, fie la Oradea, fie la București.

Planuri de viitor pentru mama şi fiul rătăciţi de soartă în urmă cu două decenii

Poveste „ca-n filme"

Reîntregirea familiei a fost posibilă în momentul în care poliția a redeschis dosarele copiilor pierduți înainte de 1990, pentru că acum se puteau face teste ADN, care pe vremea disparițiilor nu erau posibile. „Nu exista în anul 1988, când s-a pierdut băiatul, o bază de date și nici posibilitatea de a se efectua teste ADN. Noi am găsit în gară un băiat care avea deficiențe de vorbire. Am făcut o expertiză medico-legală pentru stabilirea vârstei și am depus documentele pentru înregistrarea tardivă a nașterii lui", a spus Ștefan Goția. În timp ce Dan era preluat de asistenți sociali la Oradea, în București, Constanța își căuta cu înfrigurare copilul. „Am căutat alături de polițiști în toate casele de copii din București și din împrejurimi", a spus femeia. În timp a ajuns să creadă că fiul ei a murit sau că a ajuns un cerșetor.

După doar trei ani de experienţă, o poliţistă a rezolvat într-o zi un caz vechi de 22 de ani

image

 Secretul din arhive

În 2009 însă, întâmplarea a făcut ca o poliţistă de la Buzău să sesizeze, căutând în arhive, că o persoană cu identitate necunoscută, Dan Dan, aflată în Bihor, seamănă destul de mult cu un copil dat dispărut în 1988 din Bucureşti. „În luna septembrie 2009,  Inspectoratul de Poliţie Bihor a solicitat informaţii despre Dan, iar în aprilie 2010 a fost invitat pentru a-şi da acordul în vederea efectuării testului ADN. Probele s-au prelevat în luna mai", spune Goția. 

Bucuria regăsirii

Testul ADN a dovedit, pe 13 iulie, că Dan şi Constanţa sunt mamă şi fiu. „În noaptea în care am făcut testul ADN, am visat că mă întâlnesc cu mama", a spus Dan, care a presimțit minunea. „Nu îmi aduceam aminte lucruri din copilărie, la fel cum nu-mi amintesc nici cum au trecut primii ani în Oradea. Dar am fost extrem de fericit la gândul că am o mamă", a povestit Dan.  Tânărul este absolvent al unei școli profesionale, profil zidărie, și lucrează la o firmă, din 2004.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite