UPDATE Ion Govoreanu, patronul magazinelor Trei G, mai rămâne în arest 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au dispus astăzi, arestare pentru încă 30 de zile a omului de afaceri orădean Ion Govoreanu, patronul magazinelor Trei G, şi a celor doi asociaţi. Avocaţii au făcut recurs împotriva deciziei judecătorilor Tribunalului Bihor, acesta urmând să se judece până în cursul zilei de joi.

Direcţia Naţională Anticoruţie(DNA) a cerut prelungirea arestării, cu 30 de zile, a omului de afaceri orădean, Ion Govoreanu, patronul magazinelor Trei G şi a celor doi asociaţi Sorin Măgureanu şi Viorel Ducica, ambii administratori la mai multe societăţi comerciale controlate de patronul orădean. Ion Govoreanu, patronul magazinelor Trei G, a pus la cale o reţea de firme evazioniste prin care a înşelat statul ani la rând cu peste 15 milioane de euro. Afaceristul alături de asociaţii Sorin Măgureanu şi Viorel Ducica au fost reţinuţi la finele lunii iunie de procurorii anticorupţie şi arestaţi pentru 29 de zile.  DNA a cerut prelungirea arestării celor trei cu încă 30 de zile, însă cererea care trebuia să se judece ieri, a fost amânată pentru astăzi, deoarece  avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorului lui Govoreanu, nu s-a putut prezenta. „Cauza privind  prelungirea duratei arestării preventive în cursul urmăririi penale a celor trei inclupaţi s-a amânată ieri deoarece unul dintre avocaţi nu s-a putut prezenta" a spsus judecătorul Cristian Monenci, purtător de cuvânt la Tribunalul Bihor.

Acuzaţi de evaziune

Procurorii susţin că gruparea condusă de proprietarul magazinelor Trei G din Oradea a controlat activitatea financiară a nouă firme înfiinţate sau preluate pe numele altor persoane, aşa numitele firme de tip „bidon". Totodată, din reţeaua evazionistă mai făceau parte alte trei firme, la care administrator era chiar Govoreanu, societăţi aflate pe rând în procedură de insolvenţă. Anchetatorii susţin că liderul grupării le dădea sarcinii precise celor din subordinea lui. În timp ce Sorin Măgureanu avea ca sarcină coordonarea activităţii societăţilor de tip «bidon»  prin care erau achiziţionate produsele alimentare, Viorel Ducica era specializat pe firmele care se ocupau de tranzacţiile cu produse petroliere.

Oamenii legii au stabilit că reţeaua de evazionişti se foloseau de portiţe din lege, referitoare la regimul de taxă inversă, pentru înşela statul. Mai exact, aceştia cumpărau prin intermediul firmelor de tip «bidon» produse de la societăţile aflate în insolvenţă, astfel mărfurile erau scutite de la TVA şi de la impozitul pe profit. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, cel care îl apără pe Ion Govoreanu susţine că va reuşi să convingă instanţa de faptul că omul de afaceri nu este vinovat. „Dosarul se află în etapa de prezentare. Urmează judecarea în fond unde se va stabili dacă clientul meu este sau nu vinovat” a spus avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite