DATORIE DUPĂ MOARTE: Somat să plătească 20.000 de euro pentru o operație fără rezultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Hera, în vârstă de 33 de ani, a fost operat în februarie la o clinică din Essen, Ministerul Sănătăţii finanţând intervenţia cu peste 173.000 de euro. Deşi transplantul nu a avut rezultatul aşteptat, Marius murind în luna aprilie, familia sa a aflat că mai trebuie să plătească 20.000 de euro, pentru costurile suplimentare.

Marius Hera, un tânăr pompier din Bihor, a fost diagnosticat în 2008, la controlul periodic anual, cu leucemie acută limfoblastică şi aplazie medulară postchimioterapie. Proaspăt absolvent de facultate şi căsătorit cu Anca în 2006, Marius a primit cutremurătoarea veste că boala sa este în stare avansată şi că trebuie să facă rost cât mai repede de 200.000 de euro, pentru o operaţie de transplant de măduvă. După diverse tratamente la Timişoara, Marius a aflat anul acesta, în ianuarie, că i s-a aprobat dosarul la Ministerul Sănătăţii şi că îi va fi finanţat transplantul cu celule stem la o clinică din Essen (Germania). Vestea bună le-a adus bucurie însă numai pentru moment, fiindcă la 29 aprile, la vârsta de 33 de ani, Marius Hera a murit, operaţia dovedindu-se inutilă. Anca a rămas să-şi crească singură băieţelul în vârstă de un an şi nouă luni. În drama de a fi rămas văduvă, Anca a primit în urmă cu câteva zile o nouă „bombă", din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor. „Am fost înştiinţată că trebuie să plătim 20.000 de euro, pentru transplantul de celule stem de la clinica din Essen. Având în vedere faptul că nu noi am ales spitalul respectiv, nu înţeleg de ce ni se cere aşa ceva", a spus Anca Hera.  Aceasta recunoaşte că, înainte de intervenţie, familia a semnat o declaraţie conform căreia işi asumă orice cheltuială suplimentară faţă de suma primită de la Ministerul Sănătăţii. „Am semnat fiindcă aşa ni s-a spus că se face, că e o simplă formalitate", a mai spus Anca.  „Este o hârtie ilegală. Nu vom plăti aceşti bani. Dacă va fi cazul ne vom angaja un avocat", a subliniat Anca.

Plata, responsabilitatea pacientului

Marius Pîrcioagă, directorul DSP Bihor, a ţinut să precizeze că, potrivit legii, unul dintre  criteriile de selecţie a clinicilor din străinătate este costul cel mai mic al tratamentului. „După identificarea donatorului, suma aprobată pentru finanţarea procedurii de transplant nu poate depăşi costul cel mai mic estimat şi comunicat de clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, în conformitate cu prevederile legale în vigoare", a spus Marius Pîrcioagă.  Acesta a recunoscut că reprezentanţii DSP Bihor au fost informaţi verbal despre procedura comisiei Ministerului Sănătăţii de a aproba tratamentul pacienţilor la altă clinică decât cea cu costul cel mai mic, numai dacă suportă diferenţa de preţ între costul cel mai mic comunicat de una dintre cele trei clinici şi costul final al tratamentului din clinica la care doreşte să meargă pacientul. „În cazul Hera-Anton Marius, preţul cel mai mic era de 173.172 Euro (căutare donator+efectuare transplant), costul estimat de clinica din Essen era de 185.000 Euro (căutare donator+efectuare transplant), iar costul total facturat în final a fost de 195.192 Euro (căutare donator+efectuare transplant). Ministerul Sănătăţii a aprobat o finanţare pentru pacient de 173.172 Euro", a spus Marius Pîrcioagă. Acesta a precizat că, fără acest angajament, s-ar fi prelungit timpul pentru aprobarea finanţării tratamentului şi, implicit, pacientul ar fi putut beneficia de transplant mai tardiv. În plus, Pîrcioagă a ţinut să precizeze că, atât familia Hera, cât şi clinica din Essen, au fost informate încă din luna iulie 2010, că este responsabilitatea aparţinătorilor pacientului să suporte costuri suplimentare faţă de finanţarea aprobată de Ministerul Sănătăţii. Potrivit informaţiilor primite de la Marius Pîrcioagă, până în prezent, în judeţul Bihor nu fost cazuri în care pacienţii să fie puşi la plată post-tratament sau post-mortem.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite