Cutii de chibrituri, vândute ca garsoniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorii unor garsoniere construite pe terasa unul bloc de pe strada Podului din Oradea riscă să le ia foc locuinţele, oricând folosesc electricitatea.  Proprietarii au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a constatat că s-au folosit materiale de cea mai proastă calitate, fapt ce pune în pericol siguranţa locatarilor, dar şi că totul s-a făcut fără autorizaţie de construcţie.

În urmă cu aproximativ o lună, orădeanca Lavinia Catrinar a cumpărat o garsonieră pentru fiica sa, pe strada Podului, unde Ovidiu Şimăndan, persoană fizică autorizată, a construit 12 locuinţe, pe terasa unui bloc. „Am dat 12.800 de euro, pe o garsonieră de circa 24 mp", spune Lavinia Catrinar, căreia nu i-a luat mult să-şi dea seama că nu a beneficiat de o super-ofertă, ci că, dimpotrivă, dincolo de aspectul cochet al garsonierelor, stau pericole la tot pasul. „Am vrut să schimb prizele şi am chemat un electrician, care mi-a spus că, la cea mai mică scânteie, locuinţa riscă să ardă ca o torţă, fiindcă totul este construit pe structură de lemn, iar materialele folosite nu sunt ignifuge", a spus Catrinar. Aceasta a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Bihor care, în urma controlului efectuat, a constatat mai multe nereguli. „Inspectorii mi-au spus că lipseşte elementul cel mai important din acoperiş şi că acesta poate să cadă oricând peste noi", a mai spus Lavinia Catrinar.

Cu CF, dar fără autorizaţie de construcţie

Atât Lavinia Catrinar, cât şi ceilalţi cumpărători ai garsonierelor de pe strada Podului numărul 23, au primit CF-ul locuinţelor, deşi, potrivit informaţiilor primite de la autorităţi, locuinţele au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie, fapt ce face imposibilă, conform legii, notarea în Cartea Funciară. „Nu există autorizaţie de construcţie pentru garsonierele respective, iar notarea în CF se face numai pe baza autorizaţiei de construcţie", a spus Mirela Macra, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei Oradea. Pentru a lămuri misterul modului în care au fost vândute aceste garsoniere, reprezentanţii ISC Bihor au solicitat Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI)  Bihor actele care au stat la baza notării în CF a locuinţelor, în condiţiile în care acestea au fost executate fără autorizaţie şi fără să se fi efectuat recepţia la terminarea lucrărilor.

Citeşte în noul număr al săptămânalului „ADS Oradea“ cum a reuşit constructorul să obţină documentele necesare vânzării.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite