Cum au reușit magistrații Judecătoriei Oradea să pună în libertate un tâlhar periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Mateiaș a stat aproape o jumătate de oră în apa înghețată
Alin Mateiaș a stat aproape o jumătate de oră în apa înghețată

La o zi după ce Alin Mateiaș a furat o mașină de pe strada Transilvaniei, a amenințat proprietarul autoturismului cu un pistol și a tras asupra polițiștilor care îl urmăreau câteva focuri de armă, procurorii au descoperit în locuința acestuia 8 cartușe pentru pistol cu gaze.

CITEȘTE ȘI

Doi dintre polițiștii care au participat la prinderea lui Alin Mateiaș au fost premiați

Film de acţiune cu hoţi de maşini, împușcături și tentative de evadări spectaculoase

O urmărire ca în filme pe străzile din Oradea, cu împușcături și răniți UPDATE

În dimineața zilei de 17 decembrie, Alin Mateiaș, un fost comisionar vamal, a furat un autoturism lăsat nesupravegheat cu cheile în contact. Proprietara acestuia împreună cu un prieten a pornit în urmărirea presupusului hoț pe care l-a identificat în apropierea străzii Sovata. Bărbatul care locuia în zonă, a lovit mașina femeii pentru a-și asigura scăparea și și-a continuat fuga cu autoturismul furat pe strada Sovata.

Urmări ca-n filme și împușcături în plină stradă

Suspectul și-a continuat fuga deși era urmărit de un echipaj al Poliției Rutiere. Ajuns pe malul Crișului Repede trage un foc de armă asupra oamenilor legii. Aceștia au ripostat și l-au rănit p Mateiaș în umăr și picior. Bărbatul s-a descotorosit de armă și a plonjat în apele înghețate ale râului. A fost scos la mal după aproape o jumătate de oră și transportat în șoc hipotermic la spital.

Harababura din justiție

Parchetul județean a solicitat Tribunalului autorizație de percheziție a locuinței tânărului. În apartament, anchetatorii au găsit opt cartușe pentru pistol cu gaze. Deși inițial, procurorii l-au cercetat pentru tâlhărie și tentativă de omor deosebit de grav, dat fiind rezultatul percheziției și lipsa armei, aceștia au solicitat Judecătoriei Oradea mandat de arestare preventivă pentru tâlhărie. Nici avocatul și nici Mateiaș nu au făcut recurs, iar tânărul și-a petrecut sărbătorile în arestul IPJ Bihor. Pe 8 ianuarie, procurorii au solicitat prelungirea mandatului de arestare, dar judecătorul a invocat necompetența și a declinat-o în favoarea Tribunalului Bihor.

În 12 ianuarie și Tribunalul se consideră instanță necompetentă și apreciază că Judecătoria trebuie să se pronunțe asupra prelungirii mandatului. Pe 14, Curtea de Apel Oradea stabilește competența Judecătoriei de a se pronunța asupra cererii. Deși instanța admite cererea de prelungire a mandatului, Alin Mateiaș face recurs. În 15 ianuarie, trei magistrați din cadrul Judecătoriei Oradea decid că mandatul inițial a fost dat de o instanță necompetentă și îl pun în libertate pe Mateiaș.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite