Oradea: Cum ne ținem copiii departe de droguri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Cum ne ținem copiii departe de droguri?
Oradea: Cum ne ținem copiii departe de droguri?

Părinții cu probleme sociale vor învăța de la psihologi specializați, cum să-și educe copiii.

Ieri dimineață, la Hotelul Padiș din Băile Felix, a început primul seminar din proiectul „Eu și copilul meu”, care se adresează părinților care au copii de clasele a V-a și a VI-a. „Vineri și sâmbătă are loc primul seminar de instruire a psihologilor care vor lucra cu părinții, în anul școlar 2009-2010”, spune subinspectorul Georgeta Popescu, de la Centrul de Prevenire, Evaluare, și Consiliere Antidrog Bihor.  Proiectul va fi implementat în județele Bihor, Constanța și Ilfov și este realizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării. În prima etapă, în fiecare județ sunt instruiți câte 30 de psihologi școlari care predau la gimnaziu, grupul țintă al proiectului fiind preadolescenții cu vârste între 11 și 13 ani.
„La seminar participă psihologi din Oradea, dar și din zonele Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta. Luna viitoare vor participa la al doilea seminar tematic, iar din semestrul întâi al anului școlar vor începe lucrul cu părinții”, spune Georgeta Popescu.

Părinții au nevoie de școală

Pe parcursul anului școlar părinții vor învăța cum să comunice cu copiii lor, cum să rezolve conflictele și divergențele inerente la această vârstă. „Am selectat părinți din zona de risc social, care au probleme de raportare la propriii copii, precum și părinții copiilor care prezintă probleme de adaptare, care au avut un randament școlar scăzut sau care au probleme de comportament, dar nu necesită intervenție terapeutică”, spune subinspectorul. Copiii din aceste categorii sunt potențiali consumatori de tutun, alcool și droguri. Psihologii vor încerca să îi învețe să se raporteze la copiii lor astfel încât aceștia să nu cadă în capcana viciilor.

Fără bătaie

„Un punct important al seminariilor cu părinții va fi îmbunătățirea abilităților de comunicare ale părinților. Din diverse motive, părinții nu mai au timp și nu mai știu să comunice”, spune specialistul. Psihologii îi vor învăța pe părinții să își țină nervii în frâu și să își controleze accesele de mânie, astfel încât să poate oferi o disciplină pozitivă. „Pentru mulți părinții cea mai la îndemână metodă de disciplină este bătaia, care rămâne ruptă din rai. Vrem să-i învățăm că nu e așa, că există metode asertive prin care își pot exprima părerea, fără să jignească copilul și fără să-l brutalizeze”, spune Georgeta Popescu. Părinții vor participa la opt seminarii cu psihologii, iar la finalul programului vor merge într-o excursie cu copiii și psihologii care i-au instruit. „Este primul program de acest tip pe care îl derulăm. Ne dorim să iasă bine în primul rând pentru copii, care sunt ușor influențabili la această vârstă”, mai spune Georgeta Popescu.

Consumul de tutun, în creștere la elevi

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor derulează de trei ani proiecte de instruire în școlile bihorene. În această perioadă a constatat că a crescut ușor consumul de tutun, alcool și chiar droguri ușoare în rândul adolescenților. Cea mai mare incidență este în zonele Săcuieni și Salonta, unde circa 2% dintre liceeni au testat cel puțin o dată plăcerile drogurilor ușoare. Specialiștii sunt convinși că familia trebuie să se implice mai mult în lupta copiilor cu viciile și drogurile.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite