Oradea: Cum ne facem asigurare medicală la stat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Cum ne facem asigurare medicală la stat?
Oradea: Cum ne facem asigurare medicală la stat?

Cei care sunt angajați fără carte de muncă pot să plătească singuri contribuția la CAS . Ce ne facem atunci când nu suntem angajați sau muncim dar fără carte de muncă și angajatorul nu ne plătește contribuția la CAS? Află din Adevărul de Seară cum poți să-și faci asigurare la stat pentru a beneficia de servicii medicale gratuite.

Orădenii care muncesc dar fără carte de muncă, fie că muncesc la negru sau sunt doar cu o formă de colaborare, caz în care angajatorul nu plătește contribuția către Casa de Asigurări de Sănătate, pot să-și facă singuri asigurare medicală, la stat. Trebuie menționat că beneficiază de asigurare medicală, gratuită, elevii și studenții, persoanele cu handicap, persoanele aflate în concediul de creștere a copilului, șomerii, pensionarii și cei care primesc ajutor social. De asemenea, în această categorie mai intră și gravidele. “Dacă viitoarea mamă nu a fost angajată și nu a plătit contribuția la CAS va beneficia de servicii medicale gratuite până după naștere. Nu putem să trimitem o femeie gravidă acasă doar pentru că nu este asigurată”, spune Oana Giurcă, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor.

Servicii gratuite pentru gravide și bolnavi grav

Totodată, persoanele grav bolnave, beneficiază și ele de tratament gratuit, în cazul în care acestea prezintă dovada că din cauza problemelor de sănătate nu pot să muncească și nu au niciun fel de venit. “Pentru bolnavii cu afecțiuni grave incluse în programele naționale de sănătate, cum ar fi bolnavii de cancer, de exemplu, statul asigură tratament gratuit până la vindecare. Acesta include chiar și consiliere psihologică”, spune reprezentantul CAS Bihor. Pentru a beneficia de tratamentul gratuit, aceștia trebuie să prezinte o adeverință de la medicul curant și o declarație pe proprie răspundere cum că nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte resurse.

Cum facem asigurarea?

Persoanele care nu se încadrează în niciuna din categoriile menționate mai sus și doresc să aibă o asigurare medical la stat pot să-și plătească singuri contribuția. Înainte de a deveni asigurat CAS face o analiza a ultimilor cinci ani. În cazul în care în acești ani persoana respectivă a fost student, elev, șomer, angajat, valoarea penalităților pe care trebuie să le plătească statului, pentru a deveni asigurat, este mai mică. Astfel, atunci când se prezintă la CAS pentru a achita contribuția, acesta trebuie să prezinte copie de pe cartea de muncă, în cazul în care în ultimii cinci ani a fost angajat undeva, copie de pe decizia de șomaj, dacă a fost șomer, copie de pe diplomele de licență, master, bacalaureat sau orice altă diplomă, dacă în ultimii cinci ani a studiat. Fiecare are de plătit obligatoriu contribuția pe ultimele șase luni,care este aceeași la oricine, la care se adaugă penalități, care se calculează în funcție de perioada în care a fost sau nu asigurat în ultimii cinci ani. De exemplu, dacă în ultimii cinci ani, doi ani ați fost student și șase luni ați mai lucrat undeva, penalitățile se vor aplica doar pentru doi ani și patru luni. Contribuţia se calculează la salariul minim brut pe ţară în vigoare. În prezent valoarea ei este de 33 lei lunar. Dupa achitarea celor 6 luni , persoanele care nu realizează venituri impozabile au obligația să plătească lunar contribuția, până în data de 25 a lunii. Pentru persoanele care au realizat venituri impozabile, contribuţia, precum şi majorările de întârziere aferente se vor calcula asupra acestor venituri.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite