Cu lacrimi, disperare și fluturașii de salariu în mână, îngrijitorii au pichetat Prefectura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngrijitorii au ieșit în stradă
Îngrijitorii au ieșit în stradă

Oamenii care au în responsabilitate zilnic, zeci de copii în îngrijire, sunt încadrați cu salarii mai mici decât salariul legal minim pe economie. În medie, după opt ore de muncă și peste 15 ani vechime, ei pleacă acasă cu cel mult 550 de lei, lunar.

Astăzi, 25 februarie, ora 11.00, personalul nedidactic din învățământ a pichetat sediul Prefecturii. Sătui de sărăcie și umilințe, bucătarii, îngrijitorii, spălătoresele,  lucrătorii și femeile de servici au ieșit în stradă. După ani de muncă în domeniu, personalul nedidactic a ajuns să aibă un venit mai mic decât salariul minim pe economie stabilit prin lege. „Aveam venituri de 650 de lei, Din acești bani, au tăiat 70 de lei, care erau aferenți sporului de rușine", spune liderul de sindicat Dan Bonca. Așa că, indiferent de vechime, de mai bine de patru luni oamenii primesc fluturași de 590 de lei, din care statul își oprește impozitul.

Mamă fără bani de pâine

Paraschiva Popa este îngrijitoare la grădinița numărul 15. Femeia are 10 ani vechime în domeniu, deși ca formare profesională, a fost confecționer în industria textilă. „În fabrică își băteau joc de noi. Munceam suplimentar dar nu primeam banii sau orele libere promise în schimb", își amintește Paraschiva. Așa că femeia a optat pentru o slujbă de îngrijitoare în grădiniță. „Programul meu începe la 5.40, și se termină după ora 14.00", spune femeia. „Noi deschidem grădinița, aerisim, spălăm, dezinfectăm. Apoi, primim copiii, îi ajutăm să se dezbrace și avem grijă de ei până vine educatoarea". Paraschiva spune că pe lângă aceste responsabilități, îngrijitoarele sunt cele care schimbă copii, care merg cu ei la baie, care îi spală la nevoie. „Suntem direct răspunzătoare de tot ce se întâmplă cu ei, inclusiv la masă", explică femeia. Salariul ei este de 540 de lei pe lună. „Am doi copii. Dacă n-ar lucra bărbatul n-aș avea bani de o pâine", a spus femeia.

Puse la coasă

„De când s-au făcut restructurări, suntem foarte puține pe multă muncă. Avem câte 60 de copii pe tură. În plus, din lipsă de personal, îngrijitoarele trebuie să ajute și la alte treburi. „Curățăm cartofi, cosim iarbă, zugrăvim uși, dăm ajutor la tot", explică și Dorina Dănilă. Femeia declară că este în stare să facă grevă, chiar dacă nu va primi bruma de salariu o lună.

Protestatarii au cerut să le fie dat înapoi salariul minim pe economie și, dacă se poate, să primească și ei al 13-lea salariu, ca profesorii. În răspuns, subprefectul Cristian Bitea, le-a cerut 24 de ore răgaz de documentare și le-a promis sprijin pentru încadarea lor în salariul minim pe economie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite