Oradea: Tradiții și distracție, la Vadu Crișului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechiul drum al sării, de pe Crișul Repede, a fost retrasat sâmbătă la Vadu Crișului. Doi flăcăi îmbrăcați în port popular au adus pe o plută construită din bârne din lemn bucăți de sare brută, la fel ca odinioară.

Refacerea simbolică a drumului sării a marcat deschiderea oficială a celei de-a 41-a ediții a Târgului de la Vama Sării, eveniment organizat de către Primăria și Consiliul Local Vadu Crișului, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și ANTREC – Filiala Bihor.

Tradiție

La fel ca acum câteva sute de ani, când în drumul ei spre Centrul Europei sarea provenită din ocnele transilvane era vămuită la Vadu Crișului, pluta cu sare cârmuită de cei doi tineri a fost  trasă la mal și dijmuită. Oficiile de  vameș au fost îndeplinite de către primarul comunei Vadu Crișului, Dorel Cosma, după cutumele datinei străvechi, informează Șerban Morcan, consilierul vicepreședintelui Consiliului Judetean Bihor. “Am ținut foarte mult să refacem simbolic drumul sării cu pluta pe apele Crișului Repede și să reconstituim momentul vămuirii sării ce avea loc pe vremuri la Vadu Crișului, deoarece dorim să păstrăm și să ducem mai departe aceste tradiții. Consiliul Județean Bihor va sprijini toate manifestările cu potențial turistic din județul Bihor, așa cum este și Târgul de la Vama Sării, pentru că astfel de evenimente pot deveni reprezentative pentru județul nostru și pot atrage turiștii în Bihor”, a declarat promotorul ideii de refacere a drumului sării cu pluta pe Crișul Repede, Dumitru Voloșeniuc, vicepreședintele CJ Bihor.

Modernizări

După vămuirea sării organizatorii evenimentului au inaugurat noul vestiar al terenului de fotbal din comună și au dat apoi drumul la distracție printr-un spectacol artistic susținut de către Ansamblul Folcloric Crișana.
Pentru duminică, a doua zi a târgului, Primăria din Vadu Crișului a pregătit un program variat, care cuprinde un concurs de bogracs, o lansare de porumbei voiajori şi o serie de concerte. Printre artiştii chemați să urce pe scena de la Vadu Crişului se numără Tini Dance Center, Nicolae Guţă, Dancs Annamaria, Lucian Drăgan, Top Secret, Akcent şi Dj Project. Târgul se va încheia diseară, cu un foc de artificii și cu discotecă în aer liber.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite