PORTRET: Cristiana Vaşadi este convinsă că „tinerii valoroşi reuşesc oriunde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a făcut cinste Colegiului Naţional Mihai Eminescu, unde a absolvit clasa a XII-a. Eleva a reuşit perfomanţa să obţină cea mai mare notă la examenul de Bacalaureat. Singură la părinţi, Cristiana a moştenit pasiunea pentru învăţătură din familia de cadre didactice.

 „Din câte îmi amintesc, ştiam să scriu şi să citesc de dinainte să merg la şcoală. Mă uitam în manualele mamei mele, care este învăţătoare, şi mereu o întrebam: «ce literă e aceasta? dar cealaltă?»”, îşi aminteşte fata. De la tatăl ei,  profesor de educaţie fizică şi sport şi directorul sportiv al Clubului Sportiv Municipal Oradea, a moştenit pasiunea pentru sport. „Am fost mereu pasionată de sport, am practicat tenisul şi baschetul. Baschetul îl iubesc”, mărturiseşte eleva. 

Crede în oportunităţile din ţară

Fascinată de limbile străine încă din gimnaziu, când a învăţat germana şi engleza, Cristiana se pregăteşte acum să urmeze cursurile Facultăţii de Limbi Moderne Aplicate din Cluj. „Am fost mereu de părere că dacă stăpâneşti  limbi străine, ţi se lărgesc orizonturile către lume”, crede Cristiana. Deşi rezultatele o califică pentru studii şi poate o carieră în străinătate, orădeanca doreşte să rămână în ţară.

„Chiar dacă în România adevăratele valori nu sunt îndeajuns de apreciate, consider că un tânăr ambiţios şi pregătit poate să depăşească impedimentele sistemului. În România există multe locuri bune de muncă atât în sistemul de stat, cât şi în cel privat. Îmi doresc să plec în străinătate în timpul studiilor, pentru a acumula mai multă experienţă. După terminarea acestora, mi-ar plăcea să profesez în România”, recunoaşte Cristiana Vaşadi.

„Sunt sigură că un om valoros va ieşi în evidenţă şi va reuşi să aibă succes oriunde s-ar afla”, spune, convinsă, absolventa. Cristiana nu se teme că nu se vor ivi oportunităţi şi pentru ea, aici, în ţară. „Pentru mine, importante sunt oportunităţile pe care le voi avea în domeniul traductologiei sau în cel al învăţământului. Sper să ajung să ocup un loc de muncă stabil, care să-mi asigure împlinirea profesională”, mărturiseşte orădeanca. După terminarea şcolii i-ar plăcea să lucreze ca traducător sau în învăţământ, la fel ca părinţii ei. „Crescând într-o familie de cadre didactice, bineînţeles că acest domeniu m-a atras şi îmi doream de mică să devin profesor.

Bunica, modelul şi inspiraţie

Crede în posibilităţile de reuşită cu gândul la bunica ei, o femeie puternică, model şi inspiraţie pentru tânăra orădeancă. „Modelul după care m-am ghidat este bunica mea, Maria Şandor. Ea mi-a oferit un exemplu de om care a pornit de jos, a trecut peste toate obstacolele vieţii şi a reuşit să ajungă departe, împlinindu-se astfel atât pe plan profesional, cât şi pe plan spiritual”, spune mândră Cristiana.

Întrebări şi răspunsuri
Îţi place să citeşti, care e ultima carte citită?
Îmi place să citesc ceea ce eu consider că mă interesează, nu ceea ce mi se impune. Ultima carte citită este „Am fost doctor la Auschwitz” de Miklos Nyiszli.

Cât ţi-a luat să înveţi pentru Bac?
Am învăţat pe tot parcursul anului şcolar, iar în cele două săptămâni de dinaintea Bac-ului m-am pregătit mai intens.

Ce-i place
„Îmi place oraşul în care trăiesc pentru că îmi oferă tot ceea ce am nevoie. De asemenea, îmi place să călătoresc, iubesc Praga. Îmi place baschetul, îmi place toamna şi îmi plac parfumurile”.


Ce nu-i place
„Nu agreez falsitatea oamenilor şi lipsa de civilizaţie a unora. De asemenea, nu îmi face plăcere sa văd oameni supăraţi sau trişti”.

Profil
NĂSCUTĂ. 11.10.1991, Oradea.
EDUCAŢIE. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Oradea.
FAMILIE. Singură la părinţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite