Cristi Danileț, primul magistrat cu blog: "CSM a făcut mai multe erori în legătura cu prezentele alegeri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cristi Danileț, membru CSM
Cristi Danileț, membru CSM

Vicepreședintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileț, candidează astăzi pentru un post în noul CSM, după ce în urmă trei ani ajuns în atenția instituției, ca urmare a unei plângeri făcute de mai mulți judecători clujeni, care s-au simțit lezați de declarațiile făcute de Danileț, despre corupția din sistem, în cadrul unui seminar cu tema "Drepturile Omului", ce a avut loc în 2007 la Băișoara. El a făcut unele comentarii

 Într-o discuție "off the record", Danileț a spus că „în cercurile justiției se știu foarte bine tarifele care sunt necesare pentru a se trânti o sentință". Judecătorul ar mai fi declarat, potrivit unui articol apărut ulterior în "Agenda Clujeană", și că  "în decursul carierei lui de judecător a existat un caz în care un procuror a încercat să îl mituiască pentru a da o anumită sentință". Un grup de magistrați clujeni, în frunte cu Virgil Andreieș, președintele Curții de Apel Cluj, au sesizat CSM după apariția articolului din "Agenda Clujeană". Danileț a fost audiat atunci de o comisie a CSM, însă sesizarea făcută împotriva lui a fost respinsă.

Deturnarea voturilor CSM

Mai mult, în luna august a acestui an, același judecător a declarat că CSM pregătește deturnarea voturilor. El a atras atenția asupra faptului că CSM a interpretat subiectiv legea și a dat voie unor actuali membri să candideze pentru un nou mandat, deși legea interzice acest lucru. Printre candidații controversați apar Lidia Bărbulescu, fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Dan Lupașcu, actual membru CSM,  Dan Chiujdea, membru CSM, și Cristian Deliorga, membru CSM.

Campanie în instanțe

 Cristi Danileț a scris pe blogul său că, în concediul de odihnă, pe banii lui, a făcut o campanie de informare a judecătorilor și procurorilor despre noile alegeri. "Această campanie s-a desfăşurat fără nici un fel de sprijin din partea CSM, căruia prin lege îi revenea atribuţia de informare şi organizare a alegerilor. Am avut concediu de odihnă în această perioadă şi am suportat din finanţele proprii toate cheltuielile implicate de deplasare şi cazare. Pot spune, după cele cinci săptămâni de întâlniri, că situaţia justiţiei este mult mai gravă decât îmi imaginam (...)



Cristi Danileț, Horatius Dumbrava și Adrian Neacșu, candidați la CSM

Adevărul de Seară Oradea i-a luat în interviu vicepreședintelui Judecătoriei Oradea, cu ocazia alegerilor CSM de astăzi.

image

Cum credeți că vor influența criticile lansate de dumneavoastră la adresa sistemului, voturile de astăzi?

De-a lungul timpului, am fost unul dintre magistrații vocali care au denunțat imixtiunile politicului în justiție, deficiențele în managementul instanțelor, subfinanțarea justiției. În concepția mea, orice problemă în organizarea instanțelor și parchetelor se reflectă în modul de funcționare a sistemului judiciar. Și, prin aceasta, este încălcat dreptul cetățeanului la o instanță competentă, indepedentă și imparțială. Foarte mulți judecători mi-au aprobat ieșirile publice și mi-au transmis încurajările lor. Votul de luni este unul în cunoștință de cauză: se vor niște noi reprezentanți militanți, care să reprezinte în CSM interesele majorității magistraților, sau se vrea un CSM conservator și defensiv. Acest vot se va da pentru următorii șase ani.

În august 2010 ați declarat că CSM pregătește deturnarea voturilor. Vă mențineți declarația?

CSM a făcut mai multe erori în legătura cu prezentele alegeri: membri săi au dat hotărâri eronate, interpretând în mod subiectiv legea care să asigure prezența și în viitorul CSM a unor membri din actualul CSM. Acest lucru poate fi cenzurat însă de alegători: judecătorii și procurorii chemați la vot pe 1 noiembrie pot sancționa CSM-ul actual.

 Vă mentineți declarațiile făcute în 2007, la seminarul organizat de Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului?

În 2007 am afirmat că sunt cazuri de lipsă de integritate în sistem. În urma unei ample analize a cazurilor de corupție din sistemul nostru, deferite justiției- care a făcut și subiectul unei cărți publicate anul trecut și pentru care am fost premiat de Uniunea Juriștilor din România - am atras atenția că există sectoare vulnerabile la corupție. Deși aceste cazuri sunt suficient de rare și nici pe departe nu sunt un fenomen, prezența și a unui singur caz de magistrat, sau grefier, sau polițist, sau avocat corupt face să se ridice în mod justificat suspiciuni asupra miilor de colegi corecți și să scadă încrederea publicului in noi. De aceea, am susținut atunci, și susțin și acum, că trebuie să ne delimităm net de cazurile de colegi neintegri și luate măsuri administrative de prevenire a acestor situații.

Care a fost rezultatul plângerii făcute în 2007 la CSM, de magistratul Virgil Andreieș, împotriva dumneavoastră?

Unii dintre colegi s-au simțit atinși de vorbele mele în 2007 și au făcut o sesizare la CSM. Din păcate, timpul mi-a dat dreptate: în perioada 2005-2010 au fost condamnati pentru corupție peste 10 magistrați, mai mulți grefieri, cam 20 de avocați și câteva zeci de polițiști. Sesizarea a fost respinsă. Satisfacția mea a fost că însuși judecătorul Andreieș, pe atunci președinte al CSM, a recunoscut că există cazuri de corupție în sistem, pentru care trebuie să reacționăm în mod adecvat. Iar anul acesta, peste 400 de magistrați au semnat o petiție prin care solicitau cercetarea rapidă a magistraților de la curtea supremă, cu privire la care presa a relevat aspecte neconforme statutului nostru, tocmai pentru ca suspiciunile de incorectitudine să nu afecteze imaginea generală a sistemului. Azi, deja a devenit o obișnuință printre mulți magistrați să vorbească despre deontologie și anticorupție judiciară, aspecte ocultate mult timp din lipsa unei culturi de asumare ce trebuie să reflecte verticalitatea magistraților.

 Ce proiecte aveti, în caz că reușiți să câștigați cursa pentru CSM?

Îmi propun să aduc CSM în orice dezbatere publică ce intereseaza sistemul: modul de comentare a cazurilor în prezent este total inadecvat, atacarea individuală a judecătorilor și procurorilor deja a devenit un "sport" național, exprimarea de păreri de către tot felul de asa numiți "analiști" despre proceduri și hotărâri judecătorești sunt deseori eronate. Or, cineva din sistem trebuie să expună un punct de vedere competent. CSM-ului îi revine acest rol. Apoi, îmi propun să rezolvăm în următorii 6 ani problema resurselor umane și a supraîncărcării magistraților: celelalte puteri și publicul larg trebuie să înțeleagă că fără asigurarea unor resurse umane și financiare adecvate pentru justiție și fără legi coerente și practice, reforma justiției rămâne doar o iluzie. Dăcă judecătorii vor avea de soluționat prea multe dosare, dacă vor fi obosiți și stresați, calitatea actului de justiției în timp va scădea, iar riscul comiterii unor erori judiciare devine mai mare. Or, însuși cetățeanul trebuie să își dorească condiții mai bune pentru statutul magistratului căci, în final, aceasta va fi în interesul său.

Faceți o contorizare a cititorilor care intră pe blogul dumneavoastră. Cum a evoluat numărul lor din 2007, de când ați lansat blogul, până acum?

Lumea nu știe prea multe despre justiție, despre judecători. De aceea, în dorința mea de transparentizare a sistemului, mi-am deschis blog în august 2007 la adresa http://cristidanilet.wordpress.com. Era primul blog al unui magistrat. Acolo explic proceduri, analizez legi, declarații ale politicienilor cu privire la justițite, intru în dialog cu cititorii interesați de aspecte sistemice (nu comentez cazuri concrete, căci legea îmi interzice). Am aproximativ 10.000 de accesări într-o lună, iar postările mele sunt preluate și de Juridice.ro. Fără falsă modestie, trebuie să spun că exemplul meu a fost preluat și de alți magistrați, dar rămân de trei ani de zile cel mai citit magistrat pe internet.

 De ce ca are nevoie justiția din România, cel mai mult, în acest moment. De ce are nevoie justitia orădeană?

Justiția nu e a judecătorilor. Ea e un serviciu public. Astfel că are nevoie din partea executivului de o finanțare adecvată și de asigurarea unei salarizări corespunzătoare pentru angajații din sistem. Din partea legislativului, are nevoie de legi clare, coerente și stabile. Din partea magistraților are nevoie de mult profesionalism. Iar din partea publicului, de încredere: magistratul nu este pe poziții antagonice cu justițiabilul, ci este ultima garanție de respectare a drepturilor și libertăților individuale. 

O problemă majoră a justiției orădene este lipsa personalului suficient, ceea ce va ridica probleme de soluționare într-un termen mai redus a unor dosare: dar cred că e preferabil un dosar soluționat bine într-un termen mai mare, decât un dosar soluționat rapid și poate gresit. Cu toate acestea, în urma unui sondaj de opinie aplicat pentru prima dată în Oradea anul trecut, justiția locală se bucură de o încredere de 70-75% din partea justițiabililor, ceea ce e o mare satisfacție pentru noi. Ne propunem menținerea unui astfel de grad ridicat de mulțumire și expectanță și în continuare, cu toate presiunile legislative, financiare sau chiar mediatice asupra noastră.

Alegerile pentru noul CSM

Pentru noul CSM au intrat în cursă 37 de magistrați, 23 judecători și 14 procurori.  CSM are în componență 19 membri, 14 aleși în adunările generale ale judecătorilor și procurorilor, doi reprezentanți ai societății civile (aceștia sunt aleși de Senat) și trei membri de drept (ministrul Jusiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general al României). Mandatul membrilor CSM este de șase ani. Cei care vor fi aleși astăzi, urmează fie validați de Senat. Listele cu noii membri vor fi trimise la Senat Până la data de 15 decembrie. Noul CSM își va începe mandatul la 12 ianuarie 2011.

Atributiile CSM

Consiliul Superior al Magistraturii dispune promovarea în funcții a procurorilor și judecătorilor, organizează și validează concursul pentru numirea în funcții a magistraților și organizează admiterea în magistratură. CSM are rol și de organ disciplinar, anchetează abaterile judecătorilor și procurorilor și stabilește pedepse administrative, de la diminuări salariale până la excluderea din magistratură. CSM numeşte comisiile pentru evaluare a activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor și dispune suspendarea din funcție a magistraților.

Candidații pentru CSM

Judecători:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

1. Mircea ARON

2. Lidia BĂRBULESCU

3. Victoria Gabriela BÎRSAN

Curţi de Apel:

1. Lidia BARAC - Curtea de Apel Timişoara

2. Gheorghe DIACONU - Curtea de Apel Piteşti

3. Nicolae Horaţius DUMBRAVĂ - Curtea de Apel Târgu Mureş

4. Dana Cristina GÎRBOVAN - Curtea de Apel Cluj

5. Cezar HÎNCU - Curtea de Apel Suceava

6. Dan LUPAŞCU- Curtea de Apel Bucureşti

7. Alexandru ŞERBAN - Curtea de Apel Braşov

8. Mihai Viorel TUDORAN - Curtea de Apel Ploieşti

Tribunale:

1. Lăcrămioara AXINTE - Tribunalul Botoşani

2. Gabriela BALTAG - Tribunalul Neamţ

3. Rustin Petru CIASC - Tribunalul Caraş Severin

4. Adrian Toni NEACŞU - Tribunalul Vrancea

5. Mona-Lisa NEAGOE - Tribunalul Bucureşti

6. Norel POPESCU - Tribunalul Mehedinţi

7. Ovidiu PUŢURA - Tribunalul Bistriţa Năsăud

8. Marcel Ion RUSU - Tribunalul Sibiu

9. Mariana VÂRGĂ - Tribunalul Vâlcea

Judecătorii:

1. Cristi Vasilică DANILEŢ - Judecătoria Oradea

2. Elena POPESCU - Judecătoria Târgu Jiu

3. Marius TUDOSE BADEA - Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti

Parchete de pe lângă curţi de apel:

1. Gigel Marian ALEXANDRU - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

2. George BĂLAN - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti

3. Elisabeta DRĂGUŢ - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova

4. Elena HACH - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov

5. Vasile MANDICI - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava

6. Valentin MIRIŞAN - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea

7. Ilie NARIŢA - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Parchete de pe lângă tribunale:

1. Ioan Marius ARON - Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu

2. Origel COTOI - Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi

3. Cristian DELIORGA - Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa

4. Costinel Claudiu MINEA - Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi

5. Oana Andrea SCHMIDT-HĂINEALĂ - Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov

Parchete de pe lângă judecătorii:

1. Cristina-Andreea CARDAŞOL - Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti

2. Dan Nicolae CHIUJDEA - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite