Oradea: Țăranii din zona Crișana își iau diplome în turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Țăranii din zona Crișana își iau diplome în turism
Oradea: Țăranii din zona Crișana își iau diplome în turism

Din cauza depopulării spațiului rural din regiunea Crișurilor, autoritățile au decis să ia măsuri pentru dezvoltarea activităților turistice în zona și calificarea personalului în acest domeniu. Consiliul Județean Bihor va înființa, pe bani europeni, 15 centre comunale de consiliere și orientarea forței de muncă

Consiliul Județean Bihor, 13 primării din Bihor și două din Arad, au demarat proiectul “Alternative viabile în turism pentru resursa umană din mediul rural Crișana”, care are ca scop impulsionarea locuitorilor din zonă pentru a munci în domeniul turistic și să nu mai migreze la oraș în căutarea unui loc de muncă. “Proiectul este necesar pentru diminuarea fenomenului depopulării spațiului rural din zona Crișana și creșterea implicării resurselor umane în domeniul turismului prin identificarea unor alternative la ocupațiile agricole, care nu asigură în prezent un trai decent locuitorilor din aceste zone”, a declarat în această dimineață Radu Țîrle, președintele CJ Bihor.

Țărani cu diplome

Vor fi instruite aproape 300 de persoane. Cursurile de calificare vor fi organizate de firme calificate în domeniu, iar la final absolvenții vor primi diploma recunoscute de autoritățile din țară și străinătate. Țăranii din cele 15 comune vor avea posibilitatea să urmeze cursuri de orientare și consiliere profesională, management și marketing în turism, manager de proiect, limba engleză, managementul pensiunii turistice, ghid de turism, ospătar, bucătar, formatori și meșteșuguri. “Va fi organizat un curs de meșteșuguri și tradiții pentru că ne pierdem tradițiile. Treizeci de tineri vor învăța olăritul, țesutul și prelucrarea artizanală a lemnului”, a spus Dan Poinar, managerul proiectului. Zona Vadu Crișului, din Bihor, este cunoscută pentru oalele din ceramică albă, unică în țară, însă doar doi meșteșugari mai practică olăritul în zonă. “Avem hoteluri și pensiuni, dar nu avem oameni pregătiți. Ei se califică de multe ori la locul de muncă, dar nu primesc o diplomă care să ateste acest lucru și să-i ajute la salariu”, a precizat vicepreședintele CJ Bihor, Dumitru Voloșeniuc. Valoarea proiectului este de peste 500.000 de euro iar comunele participante sunt Bratca, Budureasa, Bulz, Câmpani, Criștioru de Jos, Hălmagiu, Pietroasa, Roșia, Sălacea, Sălard, Sânmartin, Șuncuiuș, Tinca, Vadu Crișului, Vârfurile.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite