Credincioșii greco-catolici din Oradea se pregăsesc de Paște, cu obieiuri străvechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca în fiecare an, enoriașii parohiilor catolice din Oradea participă la procesiunea Calea Crucii, pe dealul Ciuperca. Credincioşi greco - catolici se pregătesc de Paşte.  


Câteva sute de enoriaşi din Oradea vor participa în această seară la procesiunea Calea Crucii, compusă din 14 statiuni. Cele 14 opriri simbolizează opririle lui  Isus pe drumul calvarului spre  Golgota.

Tradiţie veche

Calea Crucii este o devoţiune  importantă în tradiţia catolică. Ea urmăreşte  drumul parcurs de Hristos de la casa lui  Pilat din Pont până la mormânt. Originile Căii Crucii, care urmăreşte drumul pe care Iisus l-a parcurs spre Golgota, a fost numit oficial Via Dolorosa (Calea Durerii) sau "Staţiunile Căii Cruci" în secolul al XVI-lea, deşi mulţi cred că franciscanii ar fi pus bazele venerării acestei căi sacre.

Odată cu ocuparea Ierusalimului de către turci, a fost blocat accesul creştinilor în Ţara Sfântă. În 1587, Zuallardo relata că musulmanii interziceau oricui să facă vreo oprire sau vreun act de veneraţie la staţiuni cu capul descoperit, sau orice alt fel de  manifesţie, suprimând practic orice fel de venerare în Ţara Sfântă. Este perioada în care au început să se dezvolte replici europene ale locurilor sfinte, în nu mai puţin de 30 de zone diferite, numărul de opriri de "Via Dolorosa" variind de la 5 la 42. În prezent Via Dolorosa are 14 opriri tradiţionale.

Spălatul picioarelor

O altă tradiție de la care credincioșii catolici nu se abat în apropierea Paștelui este spălatul picioarelor. Episcopul greco - catolic de Oradea, Virgil Bercea, va spăla mâine dimineață picioarele, în mod simbolic, unui număr de 12 seminarişti, de la Facultatea De Teologie Greco - Catolică din Oradea. Episcopul repetă acest ritual an de an, în Joia Mare, la fel cum Iisus Hristos a spălat picioarele celor 12 apostoli ai Săi.

Ritualul se desfășoară la Catedrala Greco - Catolică din Oradea. Zeci de credincioşi participă la slujba religioasă pentru a vedea unul dintre ritualurile pline de pilde din Săptămâna Patimilor. „Spălatul picioarelor" este un canon care se oficiaza în Joia Mare şi care aminteşte de umilinţa lui Isus Hristos. La fel cum Iisus a spălat picioarele ucenicilor Săi la Cina Cea de Taină Virgil Bercea spală, şterge şi sărutat, în mod simbolic, picioarele tinerilor seminarişti. „Simbolizează, pe de o parte, spălarea de păcate, act de curăţire sufletească, iar pe de altă parte, umilinţa celui care e mai mare faţă de cei mai mici, căci cel care este mai mare trebuie să fie sluga tuturor", a explicat preotul Alexandru Buzalic, profesor al Facultăţii de Teologie Greco Catolice din Oradea. Potrivit Sfintelor Evanghelii, în Joia Mare se prăznuiesc patru evenimente importante din viaţa Domnului Iisus Hristos: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Mântuitorului de către Iuda.

Program de Paște la Sfântul Nicolae

Credincioșii greco - catolici sunt așteptați joi de la ora 18.30 la Catedrala Sfântul Nicolae, pentru Cele 12 Evanghelii, vineri de la 18.30 la Prohodul Domnului, sâmbătă de la ora 23.45 la Învierea Domnului și duminică de la ora 10.00 la Liturghia Arhierească, tot la Catedrala Sfântul Nicolae.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite