Oradea: Coşmarul inundaţiilor va mai dura doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Coşmarul inundaţiilor va mai dura doi ani
Oradea: Coşmarul inundaţiilor va mai dura doi ani

Săptămâna trecută s-au deschis ofertele celor patru firme de construcţii care vor să execute lucrările, până în iulie 2011.

CITEȘTE ȘI

Patru firme se bat pentru 19 străzi

Din 2003, de când şi-a deschis magazinul de tip ABC, pe strada Iuliu Maniu, în plin centrul oraşului, Mariana Miheş, în vârstă de 58 de ani, aşteaptă să fie reabilitată strada. Ploile torenţiale din august şi cele mai recente, de la începutul lunii octombrie, i-au inundat magazinul pentru a nu se ştie câta oară.

„La fiecare ploaie puternică, îmi găsesc ABC-ul în apă. Ultima dată am scos vreo 20 de găleţi, în condiţiile în care soţul meu pusese saci cu nisip afară”, a povestit revoltată Mariana Miheş. Ea mai spune că cea mai mare problemă este că se sparg frecvent conductele cu apă caldă şi rece.

Orădenii care s-au descurcat

Şi Doina Ştefan, care locuieşte într-un apartament cu două camere, pe strada Iuliu Maniu numărul 44, se plânge că subsolul i-a fost inundat în repetate rânduri, în ultimii ani. „În urmă cu două săptămâni am avut apă în beci, până la genunchi. Am plătit180 de lei pentru închirierea unei motopompe, ca să scoatem apa”, a spus Dona Ştefan.
Sătulă să mai aştepte reabilitarea străzii, aceasta şi-a reparat pe cont propriu canalizarea.

image



Strada Iuliu Maniu intră în reparații. FOTO: Claudia Vidican

„Am plătit 1.500 de lei, ca să nu mai aşteptăm după municipalitate”, adaugă orădeanca, arătând spre casa scării, unde podeaua este mereu umedă. Aceasta mai spune că trebuie reparate faţada şi acoperişul clădirii, dar locatarii amână lucrările, aşteptând mai întâi să fie reabilitată strada.

Mai au de aşteptat trei ani

Cele două orădence nu sunt singurele în această situaţie. Alţi locatari de pe strada Iuliu Maniu, dar şi de pe alte străzi din centrul Oradei spun aceeaşi poveste. Problemele lor ar trebui să devină amintire, din 29 iulie 2011, termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare.

image
image



Locuitorii de pe Iuliu Maniu au probleme la fiecare ploaie. FOTO: Claudia Vidican

Se analizează ofertele

Primăria este singura din Regiunea de Nord-Vest care a primit finanţare prin Programul Operaţional Regional, pentru trei mari proiecte, printre care şi modernizarea a 19 străzi din Oradea. „Se vor face atât asfaltări, cât şi lucrări de canalizare, pe o porţiune de 9,11 kilometri”, a spus Mirela Macra, reprezentanta primăriei. Valoarea proiectului depăşeşte 28 de milioane de lei, din care municipalitatea va suporta 2 la sută. Patru firme şi-au depus ofertele pentru executarea lucrărilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite