Oradea: Cornel Fildan, omul pasionat de porumbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Cornel Fildan, omul pasionat de porumbei
Oradea: Cornel Fildan, omul pasionat de porumbei

Creşte porumbei de expoziţie de când avea doar cinci ani. Cu spirit înnăscut de om de afaceri, a pus bazele asociaţiei crescătorilor de păsări din Oradea.

PROFIL
Născut. 6 martie 1962, Oradea.
Studii. Facultatea de Mecanică (tehnologia construcţiilor de maşini),  Timişoara.
Familie. Căsătorit, un băiat şi o fată.


Cornel Fildan avea cinci ani când şi-a anunţat părinţii că vrea să aibă în curte porumbei, de care să aibă grijă numai el. Dorinţa i-a fost împlinită, aşa că, până la momentul în care a fost înregimentat în armată, Cornel Fildan a avut mereu grijă de porumbei de diferite rase.
„Într-un an se reproduc peste o sută de exemplare în crescătoria personală”, a spus Fildan. Spre deosebire de alţi crescători, nu este interesat de crearea unor rase noi. Orădeanul are doar soiuri consacrate, printre care Maria Stuart, voltaţi (cu coadă ca de păun), rolleri persani sau creţi francezi.
„În general, noi, crescătorii din vest, avem rase străine, spre deosebire de cei din sud şi din est, care au succes cu rasele autohtone”, a povestit columbofilul. Cornel Fildan recunoaşte că aspectul contează. „Nu-mi place porumbelul, dacă nu are ceva deosebit, un moţ, o coadă, ceva distinctiv”, a spus Fildan. S-a obişnuit încă din copilărie să-şi hrănească porumbeii, să le dea apă, minerale, săruri de îmbăiat, ca să nu facă pureci de pene. Crede că a reuşit să transmită dragostea pentru porumbei şi fiicei sale, care pare să-i calce pe urme. „Fetiţa mea are şapte ani şi vrea să fie medic veterinar”, a explicat orădeanul.
Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici Nufărul Oradea, al cărei preşedinte este, îşi găseşte rădăcinile într-o asociaţie care exista în oraş încă dinainte de 1989.  „La doi ani după ce m-am întors din armată, mi-am cumpărat din nou porumbei. În fiecare duminică dimineaţa mă întâlneam cu ceilalţi crescători, la piaţa de lângă Cetate.
După un an, în care ne-am cunoscut mai bine, am reactivat vechea asociaţie”, şi-a amintit Fildan.  La prima şedinţă a asociaţiei au participat 27 de crescători.
În ultimii zece ani, asociaţia a avut aproape 150 de membri, o parte dintre ei crescându-şi porumbeii la bloc. „Am participat şi la târguri din Ungaria şi din Serbia”, a povestit Fildan.

Organizează expoziţii
Astăzi, asociaţia condusă de Fildan are peste şapte sute de cuşti pentru expoziţii, mese şi hrănitoare. În fiecare a treia duminică din lunile martie, mai, septembrie şi octombrie organizează la Oradea, în Şanţul Cetăţii, câte o expoziţie locală.



Întrebări şi răspunsuri

Câţi bani investiţi în acest hobby?
Dacă aş fi ţinut o evidenţă a banilor, m-aş fi lăsat demult. Când cumpăr porumbei din străinătate îi spun soţiei că i-am luat cu zece euro bucata, deşi ei de fapt costă câte o sută de euro.

Cum vă câştigaţi existenţa?
Când am terminat facultatea, mi-am dat seama că salariul pe care l-aş fi primit profesând ar fi fost puţin mai mare decât ajutorul de şomaj. Aşa că am început să vând ţigări în Ungaria şi cu banii strânşi am cumpărat 15 tone de ciment, pe care i-am vândut imediat. Aşa mi-am făcut firma, ajungând la o cifră de afaceri anuală de 1.500.000 de euro.


Ce-i place
„Mă încântă tot ceea ce este frumos. Mi-aş dori să văd lumea, să călătoresc mai mult. Am avut ocazia să văd locuri deosebite în Franţa, Italia şi Germania. E păcat că niciuna dintre zonele noastre turistice nu se compară cu ce-am văzut pe afară”, spune Cornel Fildan.

Ce nu-i place
Columbofilul nu suportă mizeria. Consideră că drumurile din România sunt sub orice critică, iar sensurile giratorii din Oradea sunt făcute de mântuială. Este revoltat că românului i se iau bani pe taxel, fără a i se oferi ceva în schimb. „Nici în Saint-Tropez nu costă parcarea 16 lei pe zi, cum e la noi”, spune Fildan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite