Un bihorean de 13 ani,„ Copilul Habitat“, demonstrează că performanţa nu cunoaşte limite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teofil Herghelegiu are o cameră plină cu medalii şi diplome
Teofil Herghelegiu are o cameră plină cu medalii şi diplome

Copilul care a crescut în prima casă Habitat din România a ajuns campion mondial la Asihara Karate.  Teofil Herghelegiu s-a născut în urmă cu 13 ani, într-o familie care locuia  în chirie, într-o cameră mică şi friguroasă, dintr-o casă veche din Beiuş. Mama sa îl purta deja în pântece, când a început să lucreze, alături de voluntari, la ridicarea locuinţei mult visate, prima casă construită de către această

„Teo avea două luni când ne-am mutat în casa Habitat, de aceea el a fost mereu supranumit «Copilul Habitat». Acum a ajuns «Copilul de Aur al Habitat», după ce a câştigat titlul de campion mondial la Asihara Karate, la concursul derulat între 12 şi 13 noiembrie, la Bucureşti", a spus Vasile Herghelegiu, tatăl lui Teo.

Prima medalie de aur, după numai şase luni de antrenament

La competiţia din capitală au participat peste 300 de sportivi din întreaga lume, iar concursul a fost organizat pentru prima dată în România, datorită rezultatelor bune pe care sportivii români le-au avut în ultimii ani. Un aport însemnat l-a avut şi Teo, care practică acest sport încă dinainte de a merge la şcoală, de la vârsta de 6 ani. Atunci, după doar jumătate de an de antrenament a obţinut prima lui medalie de aur. A fost doar începutul unei „cariere" care i-a adus până acum zeci de trofee care i-au umplut pereţii casei şi care au culminat în acest an cu obţinerea titlului mondial. „Dacă n-am fi avut casa asta, n-am fi avut nici măcar spaţiul necesar pentru toate trofeele pe care le-a obţinut Teo. Pe de altă parte, nici nu cred că ar fi avut şansa să practice acest sport şi să ajungă unde este acum, deoarece o mare parte dintre antrenamente le face acasă", a mărturisit Vasile Herghelegiu, care şi-a susţinut mereu fiul, chiar şi atunci când lucra ca mic meseriaş, pe unde apuca.

 Speranţe mari

 „Ştiam de campionat de anul trecut şi atunci mi-am propus să obţin un trofeu, dar nu mă gândeam că voi obţine chiar titlul mondial. Acum sunt foarte bucuros şi am mari speranţe", le-a mărturisit Teo colegilor şi profesorilor care l-au aplaudat în picioare, săptămâna aceasta, atunci când a revenit la şcoală. Pentru a obţine această performanţă a avut nevoie de foarte multă pregătire şi ambiţie. Cu luni bune înainte de campionat s-a antrenat intensiv, iar cu puţin timp înainte de competiţie a participat cu lotul naţional la un stagiu de pregătire de o săptămână, timp în care a făcut zilnic câte două antrenamente, de câte două ore fiecare. În tot acest timp, nu a neglijat însă şcoala, terminând clasa a şasea cu media 9.37.

Se caută un sponsor pentru mici sportivi

Clubul TGC Beiuş, la care e înscris Teo, îl are ca antrenor pe sensei Gheorghe Toderici care de 12 ani îi învaţă pe copii din Beiuş artele marţiale, obţinând an de an performanţe tot mai mari, ajungând ca acum să participe alături de şase sportivi în lotul naţional. „Am participat anual la două-trei competiţii naţionale şi întotdeauna ne-am întors cu multe medalii. Acum, la mondiale, Teo a primit aur la kata, iar Bogdan Mihuţa bronz la kumite", a spus sensei Gheorghe Toderici. Singurul lucru care-i mai lipseşte acum clubului este un sponsor pe termen lung,  care să stimuleze sportivii care obţin rezultate bune, să-i susţină în cantonamente şi să le asigure echipamentele necesare. Până acum nici clubul, nici micii sportivi, n-au primit, în afară de diplome, medalii sau cupe, niciun fel de sprijin material, din partea nimănui.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite