Control inopinat la bihorenii care au efectuat peste cinci tranzacții imobiliare într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Raita nu poate fi urmărit de creditori o perioadă lungă de timp
Călin Raita nu poate fi urmărit de creditori o perioadă lungă de timp

Cele 60 de persoane fizice din Bihor, care au efectuat mai mult de cinci tranzacții imobiliare într-un an și au depășit plafonul de 35.000 de euro, fără a plăti TVA, au fost controlate, inopinat, de către inspectorii de la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bihor. În topul persoanelor fizice cu cele mai multe tranzacții imobiliare se află și Călin Raita, patronul grupului de firme Rai Cris.

În urma acestor controale inopinate 32 de persoane au fost propuse pentru inspecţie fiscală. „Până în prezent au fost finalizate zece acţiuni, valoarea sumelor suplimentar stabilite pentru TVA fiind de peste 10.000.000 lei, din care mai mult de 6.800.000 lei, obligaţii principale şi peste 3.800.000 lei accesorii. Totodată s-au dispus opt măsuriasiguratorii în valoare de peste 16.000.000 lei", a informat Emil Guiaș, director coordonator adjunct la Activitatea de Inspecție Fiscală Bihor. Printre primii cinci mari datornici din Bihor se numără, potrivit lui Ioan Mihaiu, directorul finanțelor bihorene, și Călin Raia,  patronul grupului de firme Rai Cris. Acesta a făcut în doi ani circa 200 de tranzacții imobiliare, în calitate de persoană fizică, fără să plătească TVA.

Să se conformeze voluntar

Potrivit lui Emil Guiaș, acţiunile de inspecţie fiscală la persoanele fizice selectate precum şi verificările efectuate au avut ca obiectiv principal conştientizarea tuturor persoanelor cu astfel de activităţi asupra necesităţii conformării voluntare precum şi încasarea la bugetul statului a sumelor datorate. „Amânarea şi prelungirea perioadei de neînregistrare şi de plată la bugetul statutlui a sumelor datorate cu titlul de TVA  atrage obligaţia de plată a unor dobânzi de 0,1% pentru fiecarei zi de întârziere", a atras atenția Guiaș.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite