Consiliul Județean Bihor cumpără Castelul de la Balc dacă OMV lasă din preț

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul de la Balc a fost scos la vânzare de OMV Petrom. Prețul de pornire este de un milion de euro. Consiliul Județean Bihor a aprobat, în luna mai, o hotărâre prin care își exercită dreptul de preemțiune asupra castelului.

Consilierii județeni au decis ieri să-și păstreze acest drept, însă vor aproba cumpărarea castelului doar dacă OMV mai lasă din preț. "O să spunem definitiv că renunţăm când ştim preţul clar pentru care se vinde", a declarat vicepreședintele CJ, Alexandru Kiss.

Castelul a fost construit în anul 1484 de episcopul orădean Pruisz Janos. În anul 1896 a fost reconstruit de contesa Emma Degenfeld Schombuy, iar în 1920 este cumpărat de bancherul Pincas Iosif, cumnat al prinţul Ghica. În anul 1944 castelul trece în administrarea Ministerului Industriei Forestiere, iar în 1958 la Ministerul Sănătăţii. Pracul dendrologic din jurul castelului are o suprafaţă de 15.97 de hectare, 763 arbori din de specia răşinoase şi 1108  din specia foioase. În anul 1967 devine monument ocrotit de lege. Castelul este brăzdat de râul Barcău, iar apa de sondă care curge în ştrandul din interiorul castelului are efecte terapeutice.

Tragedia prinţului Ghica

Prinţul Gheorghe Ghica venea des la Balc, întrucât aici se află mormântul Nataliei, soţia lui, care a murit în castel. Legendele spun că spiritul ei a bântuit locul, mulţi ani după ce a murit. Natalia provenea din familia ţarului rus Romanov. În anul 1924, în timp ce  îşi curăţa cu benzină mănuşile din piele de cărioară prinţesa a luat foc din neatenţie. A fost dusă la spitalul din Marghita, însă a murit. După moartea ei, prinţul Ghica a adus o bisericuţă din lemn din Maramureş şi i-a făcut o troiţă la mormant. Prinţul nu s-a mai căsătorit niciodată. În anul 1940, bisericuţa a ars într-un incendiu, iar mormântul a fost distrus câţiva ani mai târziu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite