Conflictele juridice soluţionate mai ieftin şi mai rapid cu ajutorul mediatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi orădeni aleg să apeleze la un mediator atunci când au de rezolvat un conflict de natură juridică. Maria Fazekas se numără printre persoanele care au reuşit să divorţeze pe această cale.

După cinci ani de căsnicie, orădeanca Maria Fazekas a ales să se despartă de soţ. Mai bine de doi ani a încercat să îl determine pe acesta să-i acorde divorţul dar el nici nu a vrut să audă de aşa ceva. "Am aflat că fostul soţ mă înşela. Deşi i-am cerut de nenumărate ori să divorţăm nu a fost de acord. După mai bine de doi ani, eu am rămas însărcinată cu concubinul şi aveam nevoie de divorţ pentru a putea trece copilul pe numele tatălui biologic", a povestit Maria. Surpriza din partea fostului soţ a venit în decembrie anul trecut, atunci când acesta a decis să intenteze acţiunea de divorţ. "Am purtat mai multe discuţii cu el încercând să îi explic faptul că trebuie să ne despărţim. Eu urma să nasc în luna aprilie şi aveam nevoie cât mai repede de pronunţarea divorţului. Cu toate că avocatul ne-a garantat o pronunţare rapidă a sentinţei, nici după  trei luni nu aveam un răspuns. Atunci am ales calea medierii. Am luat parte la o şedinţă informativă, iar după două întâlniri, atât eu cât şi fostul soţ am fost de acord cu divorţul. Decizia definitivă şi irevocabilă am primit-o în doar trei săptămâni", a spus orădeanca.

Mediatorii sunt tot mai solicitaţi

Orădenii pot apela la medieri din octombrie 2009, în cazul în care vor să divorţeze sau să rezolve pe cale amiabilă diverse conflicte legale. De atunci, peste o sută de cauze au fos soluţionate astfel. Potrivit lui Mihai Benchiş, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Mediatorilor (UNMR) Filiala Bihor, judeţul nostru se numără printre primele cinci din ţară ca şi număr al medierilor. Cea mai mare pondere o au divorţurile, dar pot fi soluţionate şi plângerile penale prealabile, litigiile, somaţiile de plată sau revendicările.

"Oamenii află de avantajele medierii şi apelează în număr tot mai mare la această modalitate de rezolvare a conflictelor. Din cele peste o sută de cauze soluţionate mai bine de jumate au fost trecut iniţial prin instanţă", a spus Mihai Benchiş, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Mediatorilor (UNMR) Filiala Bihor. Printre avantajele medierii se numărără scutarea timpului de soluţionare a cauzei  precum şi plata unui onorariu modest. "La mediatori onorariul porneşte de la patru sute de lei şi poate să crească în funcţie de caz, dar toate aceste cheltuieli se împart între părţi", a explicat Mihai Benchiş. În rândul avocaţilor, costul acestei proceduri poate ajunge chiar şi la câteva zeci de mii de lei, iar durata de soluţionare este de cel puţin câteva luni.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite